Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pašvaldība | Domes ziņas

Domes jaunumi

02-11-2012

Pieņemts koleģiāls lēmums griezties pie premjerministra profesionālās izglītības iestāžu pārņemšanas jautājumā


2. novembrī Daugavpils Domē notika Latgales reģiona pašvaldību un profesionālo izglītības iestāžu kopsapulce. Tikšanās iniciators bija Daugavpils Dome. Uz sanāksmi bija aicināta Latgales plānošanas reģiona, Latgales attīstības aģentūras, Daugavpils Universitātes vadība un Izglītības un Zinātnes ministrijas pārstāve Ina Vārna, kas koordinē profesionālo izglītību. Daugavpils Domes priekšsēdētājas 1. vietnieks Vitālijs Azarevičs atklājot sanāksmi skaidroja, ka  mērķis ir pieņemt lēmumu, jo tuvojas 31. decembris, kad pašvaldībām ir jāatbild Izglītības un zinātnes ministram, kad tās gatavas pārņemt izglītības iestādes savā pārziņā.

Savas attīstības iespējas prezentēja Austrumlatgales profesionālā vidusskola, Valsts tehnikums un Celtnieku profesionālā vidusskola. Ina Vārna izklāstīja ministrijas viedokli par profesionālās izglītības attīstību un ES finansējuma piesaisti šai attīstībai. Latgalē ministrijas pārziņā ir 5 profesionālās izglītības iestādes un 2 koledžas. Ina Vārna skaidroja, ka galvenais mērķis ir panākt, lai skolas nekonkurētu savā starpā, atrastu katra savu nišu. Šajā ziņā viņa palielīja Daugavpili.

Tika dota iespēja izteikties arī pašvaldībām. Ne vienmēr lielo un mazo pašvaldību viedokļi sakrīt, bet vienoti ir tajā, ka nav skaidrības par nākotni. Vitālijs Azarevičs uzsvēra, ka pašvaldībām ir jāpieņem lēmums, bet līdz šim nav pilnīgi nekādas skaidrības par nosacījumiem no ministrijas puses. Ko mēs pārņemam? Ja pārņemat, tad uz kādiem nosacījumiem? Tie ir jautājumi uz kuriem pašvaldības vēlas saņemt konkrētas atbildes.  Azareviča kungs uzskata, ja nav šo nosacījumu, tad arī lēmumu nav iespējas pieņemt.

Sanāksmes laikā bija dažādi viedokļi, gan par kadru trūkumu reģionā, gan par mazajām skolām, skolu uzturēšanu.

Daugavpils Novada Domes izpilddirektore Vanda Kezika piekrita Vitālijam Azarevičam, jo nav sakārtoti juridiskie jautājumu, nav skaidrības par pārņemšanas nosacījumiem. Arī viņa uzskata, ja nav šo nosacījumu, tad nedrīkst prasīt no pašvaldībām lēmumu. Visi bija vienisprātis, ka šajā procesā noteikti ir jābūt finansēšanas pēctecībai.

Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis uzskata, ka ir nobriedis laiks, kad par izglītības jautājumiem jārunā jau premjerministra līmenī. Ja nebūs mazo skolu, nebūs audzēkņu arī Daugavpils skolās un augstskolās, jaunieši vienkārši aizbrauks. Viņi pat Latvijā nepaliks. Barševska kungs apliecināja, ka Daugavpils Universitāte ir atvērta sadarbībai ar profesionālās izglītības iestādēm, jo tikai kopā var noturēt cilvēkus reģionā.

Sanāksmes noslēgumā Daugavpils Domes priekšsēdētājas 1. vietnieks Vitālijs Azarevičs pielika punktu sanāksmei ar konkrētu priekšlikumu: sagatavot Latgales reģiona pašvaldību vēstuli ministru prezidentam Valdim Dombrovskim ar lūgumu izstādāt konkrētus izglītības iestāžu pārņemšanas nosacījumus, pieņemt Ministru kabineta lēmumu par to. Vai tie būs MK noteikumi vai grozījumi Izglītības likumā, bet pašvaldībām skaidri jāzina noteikumi, kam būs likuma spēks. Šo vēstuli sagatavos Latgales plānošanas reģions visas Latgales pašvaldību vārdā.

Informāciju sagatavoja Daugavpils Domes preses sekretāre Līga Korsaka.




Atpakaļ