Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pašvaldība | Domes ziņas

Domes jaunumi

28-09-2017

Pašvaldībai jāstrādā ne tikai ar audžuģimenēm, bet, pirmkārt, ar bioloģiskajiem vecākiem, ar potenciālajiem un esošajiem adoptētājiem un aizbildņiem, lai bērnu attīstībai nodrošinātu ģimenisku vidi


Audžuģimeņu attīstības programma pašvaldībā ir un arī turpmāk darbosies. Rīcības plāns deinstitucionalizācijas īstenošanai 2015.-2020.gadam paredz lielo bērnunamu likvidāciju, tāpēc lielāks darbs būs tieši ar audžuģimenēm, aizbildņiem, bioloģiskajām ģimenēm, adoptētājiem.

Šis jautājums aktualizēts sakarā ar jaunās audžuģimeņu atbalsta programmas izvērtēšanu, kuras izstrāde ļoti straujos tempos tika uzsākta šī gada augustā.

Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja Helēna Soldatjonoka skaidro, ka audžuģimeņu skaita palielināšana ir komplekss pasākumu kopums,  audžuģimenes pašas nespēj veidot savu attīstības programmu. Helēna Soldatjonoka  uzsvēra, ka dārgi mārketinga pasākumi neattaisnosies un nepalielinās audžuģimeņu skaitu.  Viņa uzskata, ka nedrīkst informatīvās kampaņas pasākumiem tērēt lielus pašvaldības līdzekļus, bez tam tikai vienai kategorijai- audžuģimenēm. Jāatbalsta arī aizbildņi, jākoncentrē uzmanība darbā ar bioloģiskajiem vecākiem, jo bērnam neviens cits nav tuvāks par savu mammu un tēti. Helēna Soldatjonoka uzskata, ka šo darbu lieliski veic Daugavpils Bāriņtiesa, tā ir viena no labākajām Bāriņtiesām valstī. Kompetenti šīs jomas speciālisti strādā Sociālajā dienestā un Izglītības pārvaldē. Ar Domes priekšsēdētāja Riharda Eigima rīkojumu ir izveidota arī darba grupa, kurā strādā nevis politiķi, bet speciālisti- praktiķi. Darba grupu vada Bāriņtiesas priekšsēdētājas vietniece Elita Praņevska. Viņa skaidro, ka darba grupas uzdevumos ietilpst kvalitatīvu atbalsta pasākumu programmu ģimenēm ar bērniem, kuras nonākušas krīzes situācijās, bez vecāku gādības palikušiem bērniem, bērniem bāreņiem, adoptētājiem, audžuģimenēm un aizbildņiem, izstrāde, kā arī programmas izstrāde jaunu audžuģimeņu piesaistei Daugavpils pilsētas pašvaldībā. Speciālisti savā darbā izmantos arī dažādus pētījumus un aptaujas. Programmu paredzēts  pabeigt un apstiprināt domē līdz 2017.gada beigām.

Runājot par mārketinga pasākumiem, ko paredzēja jaunā atbalsta programma, Domes priekšsēdētājs Rihards Eigims skaidro, ka to var izdarīt Bāriņtiesa ar krietni mazākiem izdevumiem, lai piesaistītu jaunas audžuģimenes. “Nekad neesam teikuši, ka esam pret atbalstu audžuģimenēm, mēs esam par, bet par saprātīgiem līdzekļiem”, uzsvēra Rihards Eigims. Šobrīd tiek vērtēta līgumu, kas noslēgti saistībā ar jauno audžuģimeņu atbalsta programmu, lietderība.

Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa.




Atpakaļ