Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

04-12-2014

Daugavpils Universitāte prezentēja jauniegādātos elektromobiļus


Pēdējo gadu laikā  visā pasaulē liela uzmanība tiek veltīta dabas aizsardzības gan teorētiskajiem, gan praktiskajiem aspektiem. Daugavpils Universitāte aktīvi piedalās kvalitatīvas dzīves vides kampaņās un pozicionē sevi kā „zaļās domāšanas”  universitāti, ko apliecina arī daudzi īstenotie vides projekti.

 4. decembrī pie Daugavpils Universitātes ēkas Vienības ielā 13 notika četru jauniegādāto elektromobiļu prezentācija, kuras laikā  bija iespēja iegūt informāciju par Volkswagen Up! iegādes projektu un  arī izmēģināt braukšanu ar e - mobili.

Savā uzrunā Daugavpils Universitātes rektors akadēmiķis Arvīds Barševskis uzsvēra ekoloģiskās domāšanas un „zaļā dzīvesveida” principu realizācijas nepieciešamību, kā arī videi draudzīgu saimniekošanu. „Daugavpils Universitāte īsteno daudzus projektus, piesaistot Eiropas Savienības fondu finansējumu, lai attīstītu universitātes studiju vidi, uzlabotu mācību kvalitāti  un studējošie apgūtu jaunākās tehnoloģijas. Domāt zaļi var dažādi, elektromobiļu izmantošana Daugavpils Universitātē būs vēl viens solis pretī klimata piesārņojuma samazināšanai,” teica A. Barševskis

Volkswagen Up! elektromobiļu izmantošana  radīs piesārņojuma samazināšanu un arī kalpos par pozitīvu piemēru citiem. Jaunie elektromobiļi ar pilnu uzlādi var veikt 160 km lielu nobraukumu. Tos ikdienā izmantos Daugavpils Universitātes darbinieki un studējošie, kuri dodas darba un studiju gaitās uz Studiju un pētniecības centru "Ilgas", tādējādi SEG un citi piesārņojumi samazināsies gan Daugavpils pilsētā, gan dabas parkā "Silene".

Elektromobiļu iegāde  finansēta no Daugavpils Universitātes īstenotā Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta projekta "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana, iegādājoties četrus jaunus, rūpnieciski ražotus elektromobiļus" līdzekļiem. Kā atzīmēja projekta vadītājs, Daugavpils Universitātes Sistemātiskās bioloģijas institūta direktora p. i. Uldis Valainis, elektromobiļu iegāde varētu atmaksāties piecu gadu laikā. Elektromobiļu ekspluatācijas izmaksas ir būtiski zemākas salīdzinājumā ar automašīnām, kas aprīkotas ar iekšdedzes dzinējiem. Volkswagen Up! patērē 11,7 kWh elektroenerģijas uz 100 kilometriem. Izmaksas ir 1,76 eiro jeb aptuveni 1,4 litru benzīna summa. Katra projektā iegādātā elektromobiļa plānotais nobraukums viena gada laikā būs vismaz 24 000 km.

GALERIJA

 
Papildu informācija:
DU SSAD
T. 65425564
E-pasts: zane.locmele@du.lv




Atpakaļ