Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

14-09-2012

Inovāciju ieviešana izglītībā – digitālo mācību līdzekļu izstrāde


Daugavpils pilsētas 26.pirmsskolas izglītības iestādes „Zīļuks“ iesniegtais projekts ir apstiprināts Valsts izglītības attīstības aģentūras rīkotajā konkursā inovāciju īstenošanai izglītībā. No 2012.gada 3.septembra līdz 16.novembrim iestādes pedagogi izstrādās elektronisku mācību līdzekli „Bērnu emocionālā audzināšana dabas vidē“.

Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) konkursā par inovācijām izglītībā un mācību līdzekļu digitalizāciju saņemti 200 izglītības iestāžu, pašvaldību izglītības pārvalžu, biedrību un nodibinājumu pieteikumi. Kopumā apstiprināti 24 digitalizācijas projekti. 

            Mūsu projekta ideja - apkopot Daugavpils 26.pirmsskolas iestādes diennakts grupu pedagogu pozitīvo pedagoģisko pieredzi mūsdienīgā elektroniskā mācību materiālā „Bērnu emocionālā audzināšana dabas vidē”, kas satur inovatīvus teorētiskus un praktiskus metodiskos ieteikumus bērnu emocionālajai un sociālajai audzināšanai.

            Dzīvesprieks, spēja pielāgoties apstākļiem palīdz bērniem tikt galā ar stresu, atbilstoši rīkoties sarežģītās situācijās, justies droši. Šīs spējas ir atkarīgas ne tikai no paša bērna, bet arī no viņa emocionālās attīstības, kurā lielu ieguldījumu var dot pedagogi un vecāki. Emocionālā attīstība ir viena no pilnvērtīgas personības attīstības šķautnēm, kas iet roku rokā ar vispārējo attīstību. To pamato viens no pirmsskolas programmas svarīgākajiem mērķiem - palīdzēt bērnam ticēt sev, apzināties sevi, gūt panākumus, izteikt sevi radošajā darbībā, būt iejūtīgam, atvērtam saskarsmei.  Prakse rāda, ka bērnu emocionālo audzināšanu sekmē, tās ilgtspējību nodrošina nodarbības dabas vidē, ar dabas materiāliem. Tās veicina bērna uzticēšanos, mazina trauksmi, nostiprina pašcieņu, attīsta saskarsmes iemaņas, veicina bērna iesaistīšanos dažādās aktivitātēs, sekmē attiecības ar vienaudžiem, emociju pašregulāciju.

Mācību materiāls saturēs:

  1. 9 mācību videofilmas ar metodiskiem komentāriem:
  • 6 pirmsskolas pedagogu meistarklases „Emocionālā audzināšana dabas vidē”
  • „Attīstošās spēles dabas vidē”
  • „Individuālais darbs ar bērniem dabas vidē”
  • „Relaksācijas vingrinājumi dabas vidē”
  1. Metodisko foto albumu „Pašgatavotie rotaļu līdzekļi un aprīkojums dabas vides estētikas centra izveidei pirmsskolā” (ar metodiskiem komentāriem)
  2. 15 interaktīvas prezentācijas bērniem „Emocijas” (ar metodiskiem komentāriem)
  3. Audio albumu „Emociju pasakas”.

            Projekta mērķis ir izstrādāt inovatīvu elektronisko mācību līdzekli bērnu emocionālās un sociālās audzināšanas īstenošanai. Mācību materiāla mērķi ir:

  1. Veicināt bērnu emocionālo un sociālo attīstību.
  2. Sekmēt bērnu emociju pašregulāciju, pozitīva pašvērtējuma, empātijas, koncentrēšanās spēju attīstību.
  3. Līdzsvarot bērnu emocionālos procesus, mazinot trauksmi un radot drošības sajūtu, ticību saviem spēkiem.
  4. Veicināt bērna uzticēšanos un attīstīt saskarsmes iemaņas ar vienaudžiem un pieaugušajiem.
  5. Sniegt bērniem relaksācijas un smalkās muskulatūras stimulācijas pieredzi.
  6. Pilnveidot diennakts grupu audzēkņu sociālās attīstības un uzvedības traucējumu korekciju.
  7. Nodrošināt pilnvērtīgu un mūsdienīgu metožu izmantošanu pirmsskolas pedagogu un speciālistu darbā.
  8. Īstenot dabas vides estētikas metožu metodiskās bāzes izveidi pirmsskolas pedagogiem un speciālistiem.

            Darbs diennakts grupās prasa no pedagoga lielu papildus ieguldījumu ne tikai bērnu izglītošanā, bet, pirmām kārtām, viņu emocionālajā un sociālajā audzināšanā, sniedzot to, ko bērni nesaņem savās ģimenēs. Arī dienas pirmsskolas iestādēs ir arvien vairāk bērnu ar emocionālās un sociālās attīstības traucējumiem.

            Šis mācību materiāls būs inovatīva un praktiski izmantojama metodiskā bāze pirmsskolas pedagogiem mūsdienīga mācību procesa veidošanai un iespēja  iepazīt un praksē izmantot dabas vides estētikas idejas, metodes.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpilspilsētas

26.pirmsskolas izglītības iestādes “Zīļuks” vadītāja Arvita Jukša,

projekta vadītāja

 

t. 65441882

 




Atpakaļ