Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

29-01-2016

Četri jaunieši no Daugavpils iekļūst konkursa „Latvijas Maksimālisti” finālistu vidū


Stipendiju konkursa Latvijas Maksimālisti” žūrijas pārstāvji, veicot rūpīgu konkursa pieteikumu atlasi, noteikuši nākamos 11 konkursa finālistus decembra mēnesī. Finālistu vidū iekļuvuši arī četri jaunieši no Daugavpils – Ēriks Medņikovs, Artjoms Semjonovs, Marija Meldra Kraukle un Alisa Turukova. Mēneša labākos visās konkursa kategorijās ir iespējams apskatīt Latvijas Maksimālisti” mājaslapas sadaļā „Mēneša labākie”.

 

Ēriks Medņikovs (15 gadi) mācās J. Pilsudska Daugavpils Valsts poļu ģimnāzijā. Dalībai konkursā viņš sevi ir pieteicis Sporta un veselības kategorijā, jo puisis jau no sešu gadu vecuma nodarbojas ar karatē. Šo gadu laikā Ēriks ir daudz strādājis, tāpēc panākumi ir neizbēgami – viņš ir daudzkārtējs Baltijas čempions, kā arī daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs. Ērika mērķis ir pārstāvēt Latviju augsta līmeņa sacensībās, tāpēc iegūto stipendiju puisis izmantotu sava mērķa sasniegšanai.

 

Savukārt Artjoma Semjonova (16 gadi) aizraušanās un talants ir dziedāšana. Šobrīd viņš mācās Daugavpils 13. vidusskolas 9. klasē un ar dziedāšanu nodarbojas jau no septiņu gadu vecuma. Mīlestību pret mūziku Artjoms ir mantojis no saviem vecākiem, bet ikdienā iedvesmojas no mūsdienu popmūzikas zvaigznēm: Arianas Grandes, Bejonsī, Teiloras Sviftas u.c. Atraktīvais jaunais dziedātājs sapņo, ka kādreiz varētu piedalīties Eirovīzijas dziesmu konkursā vai „X-Factor”. Ja konkursa stipendiju iegūs Artjoms, viņš to izmantos izdevumu segšanai dalībai konkursā „X-Factor” Ukrainā.

 

15 gadus jaunā Marija Meldra Kraukle mācās Daugavpils Valsts ģimnāzijā. Meitene sevi raksturo kā pozitīvu, mērķtiecīgu un radošu, viņas talants ir rakstīt dzeju, ko pati mīļi dēvē par„dzejošanu”. Stāstu un pasaku rakstīšanu Marija Meldra uzsāka jau 1. klasē, bet dzejai meitene pievērsusies vēlāk. „Dzejošana ir brīnišķīgs veids kā izpausties. Ja emocijas pārpilda, tās var ielikt vārdos, un vārdi sāks dzīvot savu dzīvi,” tā saka jaunā dzejniece, kura par iegūto stipendiju vēlētos izveidot pati savu grāmatu.

 

Alisa Turukova mācās Daugavpils Krievu vidusskolas – liceja 9. klasē. Meitenei ļoti patīk eksaktās zinātnes: ķīmija, fizika, matemātika un bioloģija. Kā saka pati Alisa, mācīties eksaktās zinātnes ir interesanti, jo eksaktās zinātnes ir saistītas ar viņas vaļaspriekiem un tās sniedz daudzus izskaidrojumus, kas kā darbojas, piemēram, daiļslidošanā, klavierspēlē un pat vieglatlētikā. Ja konkursa beigās Alisa būs tā, kura iegūs stipendiju, jauniete to izmantos dažādu kursu un apmācību apmeklēšanā, lai pilnveidotu savas zināšanas.

 

Konkursa dalībnieki arī šogad tiek vērtēti piecās kategorijās. Dalībnieki, kuri mācās 7.-12. klasē vai 1.-3. kursā profesionālajās vidusskolās, tiek vērtēti eksakto zinātņu, humanitāro

 

 

zinātņu, mākslas, mūzikas, sporta un veselības kategorijās. Savukārt 5.-6. klašu skolēni savā starpā sacenšas speckategorijā „Mans sapņu hobijs”.

 

Pēc žūrijas vērtējuma par decembra mēneša labākajiem atzīti arī Jēkabs Lociks (Mūzikas kategorija), Dmitrijs Naumovs (Speckategorija), Edgars Vasiljevs (Eksakto zinātņu kategorija), Sofija Ņikitina (Sporta un veselības kategorija), Kristaps Silavs (Speckategorija), , Artūrs Vobļikovs (Mākslas kategorija) un Elizabete Katrīna Laudiņa (Mākslas kategorija).

 

Mēneša labākie dalībnieki būs tie, kas konkursa noslēgumā tiks vērtēti atkārtoti un saņems stipendijas. Kā atzina konkursa žūrija, izvēloties labākos konkursa pieteikumus, ir jābūt ļoti atbildīgiem, jo daudziem skolēniem iegūtā stipendija būs nozīmīgs pagrieziena punkts mērķu sasniegšanā. Šobrīd jau ir noteikti oktobra, novembra un decembra finālisti.

Kopumā stipendiju konkursam pieteikušies 235 jaunieši no visas Latvijas. Visplašāk pārstāvēts ir Latgales reģions, no kura saņemti 65 jauniešu pieteikumi, kā arī Rīgas reģions (64 jaunieši) un Vidzemes reģions (42 jaunieši). Vispopulārākās kategorijas ir mūzika, sports un māksla.

 

Konkursa žūrijā darbojas pieci sabiedrībā pazīstami savas nozares pārstāvji – „Ghetto Games” vadītājs Raimonds Elbakjans vērtē dalībniekus sporta kategorijā, režisors Andris Gauja – mākslas kategorijā, dziedātāja Aminata Savadogo – mūzikas kategorijā, fizikas skolotājs Valdis Zuters – eksakto zinātņu kategorijā, bet sporta žurnāliste Viktorija Kamaza – humanitāro zinātņu kategorijā.

 

Pieteikšanās stipendiju konkursam „Latvijas Maksimālisti” ir pagarināta un turpināsies līdz 2016. gada 15. martam. Tajā savus spēkus izmēģināt ir aicināti 5.-12. klašu skolēni, kā arī 1.-3. kursu profesionālo vidusskolu skolēni. Pēc tam žūrija izvērtēs visus pieteikumus un nākamā gada 31. maijā tiks apbalvoti uzvarētāji.

 

Lai piedalītos stipendiju konkursā, skolēnam mājas lapā www.maksimalisti.lv ir jāaizpilda pieteikuma anketa un jāaugšupielādē īss video, kurā redzams dalībnieka talants vai sapņu hobijs.

 

Katrā kategorijā 1. vietas ieguvējs saņems 1500 eiro lielu stipendiju, 2. vietas ieguvējs – 1000 eiro un 3. vietas ieguvējs – 500 eiro, bet vēl septiņi skolēni katrā kategorijā saņems 400 eiro lielu stipendiju. Toties trīs labākie 5.-6. klašu skolēni speckategorijā „Mans sapņu hobijs” saņems apmaksātus neformālās izglītības kursus savu prasmju un zināšanu attīstībai.

 

Tāpat arī viens skolēns no visiem konkursa dalībniekiem, kurš iegūs visvairāk balsu interneta balsojumā, saņems „Maxima Latvija” dāvanu karti 300 eiro vērtībā.

 

Visi dalībnieki, kas būs izpildījuši konkursa nolikumā noteikto pieteikšanās kārtību, saņems „Maxima Latvija” dāvanu karti 20 eiro vērtībā.

 

Stipendiju konkurss „Latvijas Maksimālisti” ir uzņēmuma SIA „Maxima Latvija” sociālais projekts, kas tika uzsākts 2015. gada 12. oktobrī. Kopējais stipendiju fonds ir 30 000 eiro.

 

 

 

 

 

 

Papildu informācija:

Jānis Beseris

SIA „Maxima Latvija” Komunikācijas vadītājs

Tālr. 29666603

e-pasts: janis.beseris@maxima.lv

www.maxima.lv, www.maksimalisti.lv




Atpakaļ