Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

25-03-2015

Baltkrievu kultūras centrā bērni sagaidīja pavasari


Svētdien, 22 martā, Daugavpils Baltkrievu kultūras centrā bērni spēlējās, zīmēja putnus, minēja mīklas un svilpa svilpītes. Tā, saskaņā ar tautas tradīcijām, pavasara saulgriežu dienā tika aizvadīti tautas svētki Saraki.

Saraki (uzsvars uz burtu „i”) baltkrieviem nozīmē galīgo pavasara iestāšanos. Zināms ticējums, ka Sarakos no siltajām zemēm uz Baltkrieviju dodas četrdesmit putnu bari. Šajā dienā piemin arī 40 cietējus.

Sarakos ļaudis nestrādāja, viņi saposās un sagaidīja pavasari. Bērni šūpojās šūpolēs, spēlēja dažādas spēles, ar svilpēm sauca putnus, dziedāja pavasara dziesmas, gāja ciemos.

Īpašu uzmanību šajos svētkos veltīja zemei un mājdzīvniekiem. Ļaudis vēroja dabas parādības un veica rituālus, lai piesaistītu ražu un pārticību. Meitenes zīlēja par precībām. Svētku laikā sievietes bērniem stāstīja dzīves gudrības. Pēc tautas novērojumiem, pēc šīs dienas būs vēl 40 sali.

Folkloras svētkos piedalījās baltkrievu biedrības „Uzdim” svētdienas skolas un bērnu nama ‘Priedīte’ audzēkņi. Viņi uzmanīgi klausījās stāstos par baltkrievu tradīcijām, minēja mīklas baltkrievu valodā, lidināja paštaisītus papīra putnus, cienājās ar saldumiem, spēlējās un piesauca pavasari. Dzejnieks Staņislavs Volodķo nolasīja bērniem savu dzejoli par pavasara sagaidīšanu.

Diemžēl, senās Saraku paražas ir piemirstas vairāk par citām. Tradīciju var atjaunot ar pedagogu centieniem, padarot dzīvi spilgtāku, atrodot tajā vietu vēl vieniem folkloras svētkiem. Pasākumu organizēja un novadīja Baltkrievu kultūras centra darbinieces Žanna Romanovska un Gaļina Sontocka.

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs,

BKC vadītāja Žanna Romanovska,

t. 654 24695, 20374840,

cbk@inbox.lv,

Daugavpils, Smilšu ielā 92,

Kultūras pils, BKC – 3.stāvs, 305.-306.kab.




Atpakaļ