Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

27-08-2014

Ilgvara Zalāna personālizstāde Latgales Centrālajā bibliotēkā


2014. gada 2. septembrī plkst. 13.00 Latgales Centrālajā bibliotēkā notiks mākslinieka Ilgvara Zalāna personālizstādes atklāšana.

Ilgvara Zalāna vārds ir labi pazīstams gan Latvijas, gan ārvalstu kolekcionāru un mākslas cienītāju aprindās. Viņš darbojas abstraktā ekspresionisma žanrā, ko dēvē par action painting” jeb darbības glezniecību. Žanra specifika ir īpašā krāsas uzklāšanas tehnika mākslas darba radīšanas procesā – spontāna liešana un smērēšana, šķietami nevērīgi triepieni. Tādējādi radīšanas akts piešķir darbam papildus nozīmes slāni.

Savā daiļradē mākslinieks pievēršas vispārcilvēciskiem motīviem un tēliem. Darbi ir spilgti un sulīgi, vitāli un kairinoši. Izplūdušās tekstūras šķietami neveiklā daile reizē mulsina un valdzina. Par saviem darbiem Ilgvars Zalāns saka: „Manas gleznas – tas ir ceļš, kuru eju, caur kuru izzinu pasauli, tās atspoguļojums. Savās gleznās es uzdodu jautājumus un meklēju uz tiem atbildes. Tas ir mans veids, kā dzīvot.”

Ilgvars Zalāns ir Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas un Latvijas Mākslas akadēmijas absolvents. Kopš 2006. gada ir notikušas mākslinieka personālizstādes Spānijā, Francijā, Lielbritānijā, Ķīnā, Japānā, Indonēzijā, Krievijā, Latvijā un Austrijā. Ilgvars Zalāns ir arī aktīvs dažādu mākslas rezidenču dalībnieks – kopš 2004. gada piedalījies rezidencēs Spānijā, Indijā, Nīderlandē, Grieķijā, Ķīnā, Japānā, Dienvidkorejā, Indonēzijā un Malaizijā.

 Mākslinieka darbi ir guvuši starptautisku atzinību un šobrīd glabājas vairākās prominentās kolekcijās, tai skaitā: Keitas Rotko Pricelas un Kristofera Rotko kolekcijā (ASV), ERARTA laikmetīgās mākslas muzejā Sanktpēterburgā (Krievijā), Ukrainas Valsts mākslas muzejā, Zaļās ielejas korporācijas kolekcijā Tokušimā (Japānā), Organhaus rezidences kolekcijā Čonciņā (Ķīnā), GAV fondā Deli (Indijā). Ilgvara Zalāna darbi ir iekļauti arī Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja un Daugavpils Marka Rotko mākslas centra fondos.

Latgales Centrālajā bibliotēkā Ilgvara Zalāna darbi tiks izstādīti pirmo reizi. Izstāde būs apskatāma līdz 6. oktobrim.

 

 

Informāciju sagatavoja:

LCB galvenā bibliotekāre

Inga Gedžūne

tālr.: 65476344

e-pasts: inga.gedzune@lcb.lv




Atpakaļ