Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

30-06-2014

„Gaudeamus” bija neaizmirstami svētki (VIDEO)


Daugavpilī norisinājās 17. Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētki „Gaudeamus”. Svētkos piedalījās aptuveni  5 tūkst. dalībnieku no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Svētkus tiešraidēs translēja Latvijas televīzija. Pirmo reizi šāds pasākums notika ārpus galvaspilsētas. Programma bija ļoti daudzveidīga un pasākumi notika dažādās pilsētas vietās.

Lāpu gājiens, kas tradicionāli atklāj svētkus, izraisīja lielas bažas, jo visiem dalībniekiem ar lāpām bija jānonāk cietoksnī. Organizatori satraucās,  vai būs kārtība, kā dalībnieki ies caur arku, ko šobrīd remontē. Bet viss bija kārtībā. Te, cietoksnī visi varēja dzirdēt, kā skan 5 tūkstoši balsu.

Apsveikumu svētku dalībniekiem bija atsūtījis Latvijas valsts prezidents Andris Bērziņš. Klātesošos uzrunāja Baltijas valstu Izglītības un zinātnes ministri. Daugavpils mērs Jānis Lāčplēsis uzsvēra, ka Daugavpils ir studentu pilsēta, kur darbojas 10 augstskolu filiāles, bet Daugavpils universitātē mācās 2,5 tūkst. studentu.

Visi, kas vēroja studentu sniegumu Universitātes laukumā, Olimpiskajā centrā, Kultūras pilī varēja pārliecināties, ka šie kolektīvi neatpaliek no profesionāļiem.

Diemžēl, pēdējā dienā laika apstākļi pievīla. Bet ne dalībniekus, ne skatītājus lietus nebiedēja.  Visi kopā baudīja svētku atmosfēru un apvienoto koru sniegumu. Daugavpils sajutās par Baltijas daļu, jo dziesmas bija dažādās valodās.

Par pašiem dalībniekiem visatzinīgākie vārdi. Jaunieši  bija disciplinēti un atvērti. Latvijas Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete ir pārliecināta, ka šādiem pasākumiem ir audzinoša funkcija.

Pagaidām vasara vēl nepriecē ar siltu laiku, bet ir bagāta ar kultūras pasākumiem mūsu pilsētā. „Gaudeamus”  ir neaizmirstams pasākums. Arī pilsēta guva lielu pieredzi un pārliecību, ka spēj uzņemt šāda mēroga svētkus.

GALERIJA




Atpakaļ