Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

29-01-2014

Mākslinieces Mairitas Folkmanes izstāde Latgales Centrālajā bibliotēkā


No 2014.gada 3. februāra Latgales Centrālās bibliotēkas periodikas lasītavā apskatāma Daugavpils mākslinieces Mairitas Folkmanes izstāde “13/14 vai NŪCEJA/CERĪBA”.

Šī izstāde ir stāsts par mākslinieces Mairitas Folkmanes identitātes meklējumiem dzimtajā Latgalē. Māksliniece stāsta: „Domājot un meklējot sevī vērtības, kuras man ir vissvarīgākās, paliku pie trim nedalāmajām – Ticības, Cerības un Mīlestības. Par izstādes vizuālo valodu pamatā izmantoju glezniecību, kas mijiedarbojās ar latgaliešu valodas ritmu. Tam izvēlējos mūsdienu latgaliešu literāta, daugavpilieša Valentīna Lukaševiča dzeju un vārdus no viņa sastādītās un 2011.g. iznākušās Latgaliešu valodas vārdnīcas.

Šajā darbu sērijā mani interesēja faktūras, kas veidojas dažādu slāņu - tai skaitā skaņas, virsmas, dažādu materiālu savienojuma rezultātā. Priecājoties par līnijām un krāsām, centos sev atbildēt uz jautājumu - kas man ir svarīgi, lai izdzīvotu? Atbilde, ko izdevās izdomāt, ir - cerība. Tradicionāli savas izstādes nosaukumā centos iekļaut arī kādu mazāk dzirdētu vārdu, šoreiz tā ir NŪCEJA, kas tulkojumā no latgaliešu valodas nozīmē cerība.

Domāju, ka tas ir atslēgas vārds gaišai nākotnei, un tā ir pieejama un vēlama ikvienam. To arī novēlu Tev, dārgo, skatītāj!”

Izstādes nosaukuma daļa „13/14” atspoguļo laiku, kurā tapis šis „ceļojums” - proti, laiku, kad Daugavpilī bija skatāmas diženā Salvadora Dalī grafikas, kā arī laika nogriezni, kad tapuši šie darbi.

Tikšanās ar darbu autori, mākslinieci Mairitu Folkmani un Valentīna Lukaševiča dzejas priekšlasījumi notiks 14.februārī plkst.18.00 LCB Periodikas lasītavā.

Izstāde Latgales Centrālajā bibliotēkā ir apskatāma līdz 28. februārim.

 

Būsiet laipni gaidīti!

Informāciju sagatavoja:
LCB periodikas nodaļas vadītāja
Skaidrīte Daukšte
tālr.: 65476345
e-pasts: skaidrite.daukste@lcb.lv




Atpakaļ