Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

27-01-2014

Bērnības zemes valdniecei Margaritai Stārastei – 100


Vairāku paaudžu iemīļotajai bērnu rakstniecei un ilustratorei Margaritai Stārastei 2014. gada 2. februārī aprit 100 gadi. Daudzi jo daudzi bērni ir izauguši ar Margaritas Stārastes pasaku grāmatām, iepazinuši pasaku tēlus – Knīpuci, lācēnu Čipu un Čapu, Zīļuku, Pintiķu ciema iemītniekus, Rūķi Labrenci, Lācīti Rūcīti u.c. Katram no mums ir noteikti kāds īpaši mīļš varonis, kurš iespiedies atmiņā uz mūžu.

Lai vēlreiz tiktos ar iemīļotajiem Margaritas Stārastes varoņiem Latgales Centrālās bibliotēkas filiālēs ir organizēts pasākumu cikls ”Bērnības zemes valdniecei Margaritai Stārastei - 100”, uz kuru tiek aicināti bērni un vecāki. (skat. pielikumā.)

 Ikvienam ir iespēja lasīt Margaritas Stārastes grāmatas Latgales Centrālajā bibliotēkā un filiālēs. Bibliotēkās ir pieejami 102 autores uzrakstīto vai ilustrēto grāmatu nosaukumi dažādās valodās. 2013. gadā bibliotēku krājumos ienāca brīnišķīga M. Stārastes darbu izlase „Zelta pasakas”, kurā apkopotas viņas populārākās grāmatas. Katru gadu iznāk "Pasaku kalendārs" ar Margaritas Stārastes pasakām un ilustrācijām. Bērnu bibliotēkā pasaka "Pintiķu ciems” pieejama arī kā klausāmgrāmata. Lai gūtu plašāku informāciju par populāro rakstnieci, ikviens interesents var izlasīt Lijas Brīdakas grāmatu „Mūžs kā pasaka”.

Margaritas Stārastes grāmatas tiek saglabātas no paaudzes paaudzē ne tikai kā jauku atmiņu liecinieces, bet arī kā lasāmviela, kas vairo labestību un mīlestību.. Tās priecē ne tikai vismazākos grāmatu mīļus, bet arī viņu vecākus. Klausoties Margaritas Stārastes pasakas, bērni iemieg saldā miedziņā un sapnīšos viņus apciemo krāsaini, smaidoši, labsirdīgi, izpalīdzīgi, jokaini, apburoši pasaku varoņi.

Pirmās Margaritas Stārastes grāmatas pie lasītājiem nonāca 1942. gadā. Kopumā māksliniece ir ilustrējusi ap 100 grāmatu – gan pašas, gan citu autoru sacerētas. Viņas literārā un mākslinieciskā izdoma ir tuva un mīļa ikvienam. 1999. gadā M. Stāraste tika apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni, bet 1982. gadā saņēma Pastariņa prēmiju.

Aicinām visus interesentus lasīt un iepazīties ar Margaritas Stārastes darbiem, kā arī apmeklēt literatūras izstādes un literāros pasākumus! Uz tikšanos Daugavpils bibliotēkās!

Latgales Centrālās bibliotēkas un filiālbibliotēku literārie pasākumi veltīti Margaritai Stārastei

 

Informāciju sagatavoja:
Latgales Centrālās bibliotēkas filiāles
Bērnu bibliotēkas „Zīlīte” vadītāja Anna Pakere
Tel.:65421750
e-pasts: anna.pakere@lcb.lv




Atpakaļ