Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

03-09-2013

Noslēgušās jauniešu apmaiņas projekta „KULTURRAFTING in Latgale” aktivitātes


Biedrība „ERFOLG” sadarbība ar biedrību Kulturbunker Bruckhausen no Vācijas, Vācu mazākumtautības jauniešu Savienību no Polijas un Rokiškis jauniešu organizāciju “Apvalus stalas” no Lietuvas ar programmas ” Jaunatne darbībā”  atbalstu,  Daugavpilī organizēja jauniešu apmaiņas projektu  „KULTURRAFTING in Latgale”. Projekta piedalījās 28 jaunieši, kuriem projekta laika tika dota iespēja iepazīties ar Latgales dabu, senajiem amatiem, kultūru un tradīcijām.

Arī pats projekta nosaukums „KULTURRAFTING in Latgale” sniedz ieskatu tajā kas tika darīts projekta laikā. Galvenā projekta doma bija iepazīstināt visu 4 valstu parstāvjus ar Latgales regionu, jo savulaik katra no jau minētajām valstīm ir atstājusi pēdas Latgales novadā. Ta kā projekta galvenā aktivitāte bija plostošana pa Daugavu kas ilga 2 dienas, tika saprasta un iepazīta arī citu valstu kultūra un tradīcijas. Tā kā droši var teikt ka projekta dalībnieki izplostoja cauri ne tikai upei Daugavai, bet arī caur Latvijas, Polijas, Vācijas un Lietuvas valstu kultūru.

Projekta aktivitāšu laikā arī tika rīkotas internacionalās dienas kuru laikā visi projekta dalībnieki iepazinās gan ar Latvijas, gan ar Lietuvas, gan ar Polijas, gan ar Vācijas kultūru. Internacionālo dienu laikā, katras valsts pārstāvji bija paši sagatavojuši dienas programmu, kura parasti sākās ar pārejo dalībieku iepazīstināšanu ar svarīgāko informāciju par savu valsti. Dienas laika tika organizētas gan valodu stundas, kur ikkatrs varēja iemācīties vismaz pāris vardus svešvalodā,gan arī radošās darbnības, kuru laikā projekta dalībnieki gan vija grozus no klūgām, gan filcēja, gan lipinaja mala figūras,  gan taisīja rokspradzes no ādas, gan vija ziedu vainagus un meistaroja pirts slotas. Katras nacionālās dienas vakariņas satāveja no katras valsts nacionalajiem ēdieniem un tika gatavotas kopīgi. Dienas noslēgumā arī tika rikots ipašs vakars kura laikā jauniešiem radās iespēja padziedāt, padejot un paspēlet katrai valstij raksturīgās speles.

Daugavpils dienā visi projekta dalībnieki devās uz ekskursiju uz Daugavpili. Šīs ekskursijas laikā vini ir pabijusi gan Daugavpils domē, gan Latviešu majā, Gan Lietuviesu biedrībā, gan Vācu biedrībā, gan Poļju biedrībā. Papildus tam visam viņiem tika sarīkota ekskursija pa Daugavpili gidu pavadībā, kas stāstīja dalībniekiem par pilsetas vēsturi, nozīmīgiem objektiem, ekām un leģendām.

Arī Krāslavas pilsētu projekta dalībnieki paguva iepazīt. Pirmajā projekta dienā projekta dalībniekiem tika organizeta eksursija uz zemnieku saimniecību „kurmīši”, kurā viņi uzzinaja kā tiek audzeta, lasīta un žāvēta tēja Latgalē.

Kā jau minēju galvenā projekta aktivitāte bija plostošanapa Daugavu.  Projekta dalībnieki plostoja 2 dienas. Pirmajā dienā  bija ļoti labs saulains laiks, kas tik ļoti priecēja dalibniekus, un vini spēja atpūsties, pasmieties kopā un izprast viens otra kultūru un mentalitāti. Toties plostošanas otrajā dienā projekta dalībnieki sastapās ar ne tik labiem laika apstakļiem, jo projekta dalībnieki atradās uz plosta kad sākās vētra. Bet arī tas viņiem nebija traucēklis, jo sastrādājoties un paļaujoties viens uz otra vini spēja tikt laukā no Daugavas un doties uz izmitināšanas vietu.

Projekta aktivitāsu noslēgumā bija skaidrs ka galvenie projekta mērķi tika sasniegti , ka jaunieši iepazina Polijas, Vācijas, Latvijas, Lietuvas un arī Latgales kultūru un tradīcijas, labi pavadīja laiku, sadraudzejās iepazinas ar senajiem amatiem un nacionalo virtuvi, kā arī kopīgi plostoja pa Daugavu, gan caur kultūrām.

 

Sagatavoja: Natalija Polovaja

Biedrība  «Erfolg»

Cietokšņ?a 44, Daugavpils,

LV-5401, Latvija

Tel: 65420019, 20.371.892.

E-pasts: erfolg@inbox.lv

www.erfolg.lv




Atpakaļ