Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

03-01-2013

Daugavpils muzejs aicina uz tikšanos ar tango karali (VIDEO)


„Ak, šīs melnās acis!”, „Mēness rapsodija”,  „Pēdējais tango”,  „Saki, kāpēc?”  - šīs skumjās un aizrautīgās tango melodijas 30. gados skanēja deju zālēs un koncertzālēs.  Daudzi pat nezināja, kas ir šo melodiju autors,  arī Daugavpilī reti kurš zināja, ka no viņu pilsētas nācis Eiropas tango karalis – O. Stroks.

Dāvida un Havas ģimenē nelielā divstāvu mājā Daugavpils centrā (māja līdz šai dienai nav saglabājusies) piedzima astoņi bērni. Četras meitas un četri dēli, jaunākais no kuriem bija 1893.gada 6.janvārī dzimušais Osja jeb Oskars. Viņš tika uzskatīts par ģimenes brīnumbērnu, par mazo Mocartu, kas jau 10 gadu vecumā sacerēja pirmās romances.

Stroku māju pilsētā dēvējuši par konservatoriju, jo pa tās logiem pastāvīgi skanējusi mūzika. Visi dēli bija muzikāli apdāvināti, taču, kā jau paredzēja tēvs, vēsture piemin tikai jaunāko. Kad Oskaram bija 12 gadu, Pēterburgas nošu izdevniecība laida klajā divu viņa sacerēto romanču notis. Šajā vecumā viņš jau mācījās Pēterburgas konservatorijā pie slavenā komponista Aleksandra Glazunova.

O. Stroks – izcils pianists, komponists, dziedātājs, pasaules šlāgera ģēnijs, kurš savu dzīvi veltījis tango. Dzīves laikā komponists sacerējis vairāk kā 300 dažādu žanru darbus, lielākoties estrādes un deju mūzikā, tomēr dziesmas tango ritmā bija īpaši populāras. Viņa dziesmas izpildījuši tādi ievērojami mākslinieki kā L. Utjosovs, K. Šuļženko, V. Kandelaki, I. Jurjeva, P. Ļeščenko, A. Bajanova, K. Sokoļskis u.c.

O. Stroks – cilvēks ar apbrīnojamu likteni, kurš dzīvē iepazinis visu – gan pasaules slavu, gan publikas mīlestību, gan ilgus aizmirstības gadus. Viņa mūzikas brīnumainās skaņas vēl ilgi sildīs cilvēku sirdis.

Esiet laipni aicināti apmeklēt tango karalim O. Strokam veltīto lektoriju „Tikšanās ar tango karali”.

Pieteikties var pa tālruni 6542415520203713



 




Atpakaļ