Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

01-03-2012

Tekstildarbu izstāde Latgales Centrālajā bibliotēkā


2012. gada 6. martā plkst. 12.00 Latgales Centrālās bibliotēkas abonementā notiks tekstilmākslinieču Ilonas Linartes – Ružas un Daces Pudānes personālizstādes „Mājup” atklāšana.

Ilonas un Daces tekstilmākslinieku ceļš aizsākās 1977. gadā Rīgas Lietišķās Mākslas vidusskolas Tekstilmākslas nodaļā pie skolotājiem Emmas Skujiņas, Laumas Krastiņas, Lilitas Līdakas un turpinājās Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļā pie profesora Rūdolfa Heimrāta, Aijas Baumanes, Ritas Eglītes, Irisas Blumātes, Aldas Karosevičas, Skaidrītes Leimanes u.c. Katrs no pieminētajiem skolotājiem ir devis savu artavu tekstilmākslas izglītības izpratnē un personības veidošanā.

I. Linarte - Ruža pēc Latvijas Mākslas akadēmijas beigšanas turpināja pedagoga gaitas Rēzeknes lietišķās mākslas vidusskolā un Latvijas Mākslas akadēmijas Rēzeknes filiālē. Pašlaik strādā par direktori Daugavpils mākslas vidusskolā ,,Saules skola”.  Ilona ir Daugavpils reģiona mākslinieku apvienības, Daugavpils kultūras atbalsta biedrības un Latvijas Tekstilmākslinieku asociācijas biedre. Izstādēs piedalās no 1986. gada ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā, Krievijā, Ungārijā, Vācijā.

D. Pudāne pēc Latvijas Mākslas akadēmijas beigšanas strādāja par pasniedzēju Latvijas Universitātē Pedagoģijas, Psiholoģijas un Mākslas fakultātē. Šobrīd D. Pudāne ir Latvijas Tekstilmākslinieku asociācijas biedre un strādā par lietišķās mākslas izstāžu iekārtotāju. Izstādēs piedalās kopš 1983. gada. Tās ir bijušas Latvijā, Igaunijā, Krievijā, Ungārijā, Vācijā, Francijā.

Saviem darbiem mākslinieces idejas smeļ dabā, etnogrāfijas rakstos, ikdienas piesātinātajā dzīves ritmā, tādējādi pozicionējot tekstilmākslu kā vienu no daudzveidīgākajām un elastīgākajām mākslas nozarēm, kas darbības specifikā ietver gan klasiskās tās izpausmes, kā arī tik eksperimentālu un visaptverošu nozari kā šķiedru māksla.

 

Informāciju sagatavoja:

LCB galvenā bibliotekāre

T. Hodokova

tālr.:65476344

e-pasts: tatjana.hodokova@lcb.lv




Atpakaļ