Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

15-11-2011

Izstāde „Skatiens atpakaļ”.


2011. gada 15. novembrī muzeja izstāžu zālē tiks atklāta Daugavpilī dzimušā mākslinieka Romualda Geikina akvareļu un gleznu  izstāde „Skatiens atpakaļ”. 27 gadus daugavpiliešiem nav bijusi iespēja skatīt mākslinieka darbus viņa dzimtajā pilsētā, tādēļ šo izstādi varētu uzskatīt par   R. Geikina atgriešanos Daugavpilī.

 

Izstāde „Skatiens atpakaļ”  veidota kā Romualda Geikina daiļrades retrospekcija. Galvenā vieta mākslinieka daiļradē pieder akvareļglezniecībai. Izstādē redzami arī agrīnā posma darbi, kam raksturīgs mazs formāts un kas radīti vecmeistaru izkoptajā, tradicionālajā akvareļtehnikā ar pamatzīmējumu.  Pārsvarā tās ir figurālas kompozīcijas ar filozofisku zemtekstu.

Svarīga vieta Romualda Geikina mākslā 20. gs. 70. – 80. gados pieder eļļas glezniecībai, ko pakāpeniski nomaina aizraušanās ar akrilu.

 20. gs. 80. gadu sākumā mākslinieks plaši izmanto jauktu tehniku, kurā savdabīgi apvienojas akvareļa un zīmuļa izteiksmīgums. Liela formāta figurālajos un arī abstraktajos darbos Romualds Geikins ar tehniskiem līdzekļiem cenšas panākt niansētas krāsu pārejas ar virsmas starojuma efektu. Nereti kompozīcijas ir līdzīgas rēbusam, un, lai tās atšifrētu, nepieciešama erudīcija.

Mākslinieka daiļrades mūžīgās tēmas ir sakarības starp dažādiem laikmetiem, personības un sabiedrības savstarpējā komunikācija, patriarhālā pagātne, civilizācijas augļi. Realizējot savu māksliniecisko programmu, Romualds Geikins pievērsies pasaules kultūras mantojumam, tiecoties sabalansēt formu un saturu.

Romualda Geikina  akvareļu un gleznu izstāde  “Skatiens atpakaļ” būs apskatāma no 15.11.2011. Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā, Rīgas ielā 8. Muzeja darba laiks no trešdienas līdz sestdienai no 10:00 līdz 18:00, svētdien no 10.00 līdz 16.00, pirmdien un otrdien brīvdiena.




Atpakaļ