Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

28-06-2016

Neapdziedātais Latvijas skaistums Augusta Kristiņa akvareļos


5. jūlijā plkst. 14.00 Latgales Centrālās bibliotēkas abonementā tiks atklāta akvareļu izstāde „Neapdziedātais Latvijas skaistums”. Ekspozīcijā iekļauto darbu autors ir teju pirms ceturtdaļgadsimta aizsaulē aizgājušais Augusts Kristiņš – plašākai publikai mazpazīstams Rīgas mākslinieks.

Tie, kas pērnvasar apmeklēja Auguta Kristiņa pirmo akvareļu izstādi Latgales Centrālajā bibliotēkā, noteikti atceras mākslinieka iemīļotos tēlus un motīvus – Latvijas lauku ainavas un mazpilsētu skatus, kuru nesamākslotā vienkāršība atklāj dziļu pieķeršanos dzimtajai zemei un autora spēju saskatīt idillisko un poētisko tajā, kas daudziem var paslīdēt garām nemanīts. Arī jaunā akvareļu sērija turpina apdziedāt mākslinieka sirdij tuvo Latvijas skaistumu. Darbu sižeti ir vienkārši un viegli atpazīstami – snaudošās Bauskas pilsdrupas, Mēmeles upes zāļainie krasti, kritušo lapu zelts rudenīgā parkā, briestošie mākoņu vāli, kas liecina par negaisa tuvošanos, 20. gadsimta otrās puses mazpilsētu ieliņas un pagalmiņi, kas glabā sen aizgājušo dienu elpu.

Augusta Kristiņa biogrāfijā joprojām ir daudz balto plankumu. Zināms, ka meistars aizgājis aizsaulē 1993. gadā. Aktīvākais posms viņa radošajā darbībā bija 20. gadsimta 60.-80. gadi, taču dzīves laikā savus darbus plašākai publikai Augusts Kristiņš nav izstādījis – to neļāva ierobežotā rocība. Laimīgā kārtā mākslinieka radošais mantojums, kas atrasts viņa bijušajā Rīgas mājvietā vairākus gadus pēc aiziešanas aizsaulē, tomēr tiek celts gaismā un pamazām atrod savu skatītāju. Šobrīd par Augusta Kristiņa akvareļu kolekcijas glabātāju ir kļuvusi Starptautiskā Rērihu centra Latvijas nodaļa, kas jau vairākus gadus nodarbojas ar mākslinieka dzīves ceļa un radošās biogrāfijas izpēti un viņa darbu popularizēšanu. Izstādes „Neapdziedātais Latvijas skaistums”  atklāšanas pasākumā, kas gaidāms 5. jūlijā plkst. 14.00 Latgales Centrālās bibliotēkas abonementā, Centra pārstāvji iepazīstinās interesentus ar plašākai publikai nezināmā akvareļu meistara Augusta Kristiņa dzīvi un daiļradi.

Izstāde „Neapdziedātais Latvijas skaistums” būs skatāma bibliotēkas lasītavā un abonementā līdz 31. augustam.

Informāciju sagatavoja
LCB galvenā bibliotekāre
Inga Gedžūne
Tālr.: 65476345
e-pasts: inga.gedzune@lcb.lv




Atpakaļ