Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

31-05-2016

MAIJAS TABAKAS GLEZNIECĪBAS IZSTĀDE


2016. gada 3. jūnijā plkst. 12.30 Daugavpils pilsētas svētku ietvaros Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā (Rīgas 8) tiek atklāta slavenās mākslinieces Maijas Tabakas glezniecības izstāde.

Maija Tabaka (1939) absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju ar diplomdarbu "Jauno mākslinieku grupas portrets”. Viņas tēlu teātris ir košs, ekspresīvs, stāstošs, tā drāmas nereti ir sirreālas. Vienlaikus daļa no viņas mākslas ir autobiogrāfiska, taču galvenokārt māksliniece ir palikusi uzticīga pazīstamu cilvēku psiholoģiskam portretējumam un pārdomātam, romantiskam, izvērstam stāstam. M. Tabakas darbos atspoguļotas neparastas sievietes, čigāni, pasaku tēli, ievērojamas un interesantas latviešu un pasaules personības, kā arī citi iztēloti tēli.

Māksliniece ir viena no spožākajām latviešu gleznotājām šodien – tāpat kā septiņdesmitajos gados, kad lielajās izstādēs pie Tabakas gleznām drūzmējās skatītāji.

Karjeras laikā māksliniece saņēmusi daudzus apbalvojumus (Mākslinieku savienības medaļu un diplomu par radošiem sasniegumiem (1973.g.), LPSR Ļeņina komjaunatnes prēmiju (1980.g.), ieguvusi LPSR Tautas mākslinieces goda nosaukumu (1989.g.), arī Latvijas neatkarības gados saņemta atzinība – Triju Zvaigžņu ordenis (2000.g.)), kā arī viņai bijušas personālizstādes ne tikai Latvijā, bet arī vairākās citās pasaules valstīs. 1983. gadā par M. Tabaku izdota grāmata (autors Zigurs Konstants), bet 1976. gadā uzņemta filma „Nostāsti. Maija Tabaka” (režisors H. Franks),  izdota arī Līgas Blauas grāmata "Maija Tabaka. Spēle ar dzīvi", u.c.

M. Tabaka ir ilustrējusi arī bērnu grāmatas (V. Plūdoņa „Mazā Anduļa pirmās bērnības atmiņas”, 1980; Ļ. Tolstoja „Trīs lāči”, 1982; „Latviešu tautas brīnumpasakas”, 1988; K. Skalbes „Ziemassvētki mežā”, 1988) un Publicējusi atmiņas un domas par mākslu laikrakstos un žurnālos.

Tabaka tiek uzskatīta par vienu no Latvijas ievērojamākajām mūsdienu gleznotājām. Viņas darbi ir atrodami vairākās pasaulē pazīstamās mākslas galerijās - bez lieliem latviešu māksliniekiem tradicionālās Tretjakova galerijas tie ir atrodami arī Pētera Ludviga kolekcijā, Berlīnes Nacionālajā galerijā, kā arī Nensijas un Nortona Dodžu Baltijas mākslas kolekcijā Zimmerli Mākslas muzejā Ņūbraksvikā, ASV.

Uzgleznot viņa var visu – gaismu, ēnu, sniegu, sauli, ūdeņus un mežus, greznus audumus, cēlus metālus, rasas lāses uzplaukušā ziedā un skaistus, interesantus cilvēkus...




Atpakaļ