Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

19-02-2016

Notika literārais vakars par baltkrievu tautas likteni Ivana Meleža daiļradē


2016. gada 12. februārī Baltkrievu kultūras centrā notika literārais vakars “Baltkrievu rakstniekam Ivanam Meležam-95”, organizētais sadarbībā ar kultūrizglītības biedrību “Uzdim”.

Ivans Meležs- Baltkrievijas tautas raksnieks, baltkrievu literatūras klasiķis, prozaiķis, dramaturgs, publicists, valsts un literāro prēmiju laureāts. Dzejas, stāstu, lugu un rakstu autors. Bet vislielāku popularitāti Baltkrievijā un ārpus tās guva ar romānu cikliem “Poļesjes hronika”: “Purva ļaudis”, “Negaisa elpa”, “Puteņi. Decembris”. Šajos darbos autors parādīja pilsonisko drosmi un idejiska mēroga izpratni kolektivizācijas grūtajos apstākļos Poļesjē. Autors koncentrēja savu uzmanību uz domu, noskaņojuma  un  dalībnieku psiholoģiskā stāvokļa atjaunošanu šajos notikumos.

Literāro vakaru atklāja biedrības “Uzdim” priekšsēdētāja Ludmila Siņakova. BKC vokālais ansamblis “Praļeski” izpildīja divas dziesmas baltkrievu valodā, tādā veidā noteica vakara lirisko noskaņojumu. BR konsuls Daugavpilī Dmitrijs Konstantinovs atzīmēja I.Meleža neaprakstāmi nozīmīgo ieguldījumu baltkrievu un pasaules literatūrā.

Lielu interesi izraisīja Daugavpils Universitātes, filoloģijas doktora, profesora Arkādija Neminuščija lekcija par rakstnieka dzīvi un daiļradi.

Vēlāk tika parādīti fragmenti no filmas “Purva ļaudis”, kas tika montēta kinostudijā “Belarusfilm”.

Skatītāji ieraudzīja ciemu Kuraņi, kas atradās uz purva un gada lielāku posmu ir nogriezta no ārpasaules. Skatītāji iedziļinājās kolektivizācijas lauku dzīves atmosfērā un galveno varoņu jūtās.

Papildinformāciju par I.Meleža dzīvi un daiļradi uzzināja no biedrības “Uzdim” biedriem: filoloģijas maģistres Tatjanas Bučeles, literatūrzinātnieces Jevģēnijas Guļajevas un Olgas Pavlovičas. Zinaīda Siliņa izpildīja I.Meleža mīļāko dziesmu «Каля грэбли шумяць вербы».

Radošais vakars bija interesants un izzinošs. Papildus notika arī grāmatu izstāde, kas bija veltīta rakstnieka jubilejai.

Daudziem  sagribējās vēlreiz pārlasīt dižena rakstnieka darbus.

 

 

Infromāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs,

Marija Pometjko, BKC metodiķe,

t. 654 24695, 29811969, cbk@inbox.lv,

Daugavpils, Smilšu iela 92,

Kultūras pils, BKC, 305.-306.kab.




Atpakaļ