Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

30-11-2015

„Gada jaunais skatuves mākslinieks” – Daugavpils teātra aktrise Jeļena Ņetjosina


Jau kopš 1994. gada 23. novembrī notiek gadskārtēja Latvijas teātru balvu pasniegšanas ceremonija “Spēlmaņu nakts”. Šogad Dailes teātrī tika godināti 2014./2015. gada teātra sezonas sasniegumi, izrādes un to veidotāji, kā arī pasniegtas balvas par mūža ieguldījumu Teātra mākslā un skatītāju simpātijas balvas. "Spēlmaņu nakts" balvas - “Skatuves naglas” -  tika pasniegtas 18 kategorijās.

Der atzīmēt, ka par pagājušās sezonas darbu Daugavpils teātris saņēma sešas nominācijas, kas ir vēl nebijis sasniegums teātra vēsturē. Viena no šīm Daugavpils teātra nominācijām saņēma arī „Spēlmaņu nakts” balvu. Kā gada jaunais skatuves mākslinieks tika apbalvota Daugavpils teātra aktrise Jeļena Ņetjosina par Meitenes lomu izrādē “Pie mums viss kārtībā” un Aņutkas lomu izrādē “Tumšās alejas”.

 

Pirms „Spēlmaņu nakts” ceremonijas Jeļena Ņetjosina dalījās savās pārdomās par lomām, kuras palīdzējušas viņu novērtēt kā jauno skatuves mākslinieci: „Iedzīvojoties Meitenes lomā izrādē „Pie mums viss kārtībā” un Aņutkas lomā I. Buņina stāstā „Madride” (izrāde „Tumšās alejas”), es atklāju sevī apslēptas rakstura īpašības, kā arī jaunas, agrāk nepiedzīvotas emocijas. Runājot par Buņinu, es vēl nekad agrāk nespēlēju lomu, kuras personāžs ir drīzāk ievainojams nekā stiprs. Izrādē „Pie mums viss kārtībā” attēloju pusaudžu protestu pret visu un visiem. Bija diez gan sarežģīti saplūst ar šo tēlu, jo šī varone man likās ļoti sveša. Bet es vienmēr cenšos atrast kaut ko savu katrā personāžā, kaut ko, kas mani viņā pievelk. Es esmu pateicīga šīm lomām par sagādātajām grūtībām, ne visai vieglo ceļu, kas bija jāiziet, lai atrastu to īsto raksturu katrai no varonēm. Es nedaru vienkāršas lietas. Man nav ineteresanta vienkāršība. Jo nav nekā vienkārša un nav nekā ideāla. Cilvēki nav tādi, vismaz es tā ceru. Savādāk pasaule būtu garlaicīga, vai nē?”

Apzinoties, ka citi nominētie aktieri ir ļoti talantīgi cilvēki, Jeļena īsti negaidīja, ka izdzirdēs savu vārdu apbalvošanas ceremonijas laikā. Bet šis vārds izskanēja! Un saņemot savu pirmo „Skatuves naglu”, J. Ņetjosina nekautrējoties atzinās mīlestībā Daugavpilij un atzīmēja, ka šis sasniegums ir dāvana viņas mammai.

 

Dienu pēc apbalvošanas Jeļena Ņetjosina dalījās savos iespaidos:„Es jūtos ļoti pagodināta, ka mans darbs ir ticis novērtēts un atzīts, it īpaši, ņemot vērā, ka citi nominanti bija tik tiešām cienījami konkurenti. Manuprāt, ļoti patīkami un zīmīgi bija tas, ka balvu man pasniedza Baiba Broka, kura pēc neilga laika arī pati saņēma „Spēlmaņu nakts” apbalvojumu kā gada aktrise. Tāda kā veiksmes apmaiņa. Un es vēlētos izteikt pateicību visiem, tik tiešām visiem! Bez mūsu radošās komandas kopīgā darba – gan režisoriem, gan scenogrāfiem, gan maniem kolēģiem uz skatuves – tas nebūtu iespējams! Paldies jums!”

Daugavpils teātris sveic visus „Spēlmaņu nakts 2015” laureātus! Bet mūsu aktrisei novēl aizvien jaunas virsotnes, pēc kurām tiekties!




Atpakaļ