Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pašvaldība | Domes ziņas

Domes jaunumi

20-03-2015

Nekustamā īpašuma Saules ielā 2 iegāde ļaus realizēt pilsētas infrastruktūras attīstības projektus


Finanšu komitejā skatīja jautājumu par nekustamā īpašuma iegādi Saules ielā 2”. Īpašums ir  bijušā uzņēmuma “Daiļrade”  ēku drupas, kas jau vairāk kā 20 gadus ir pamestas un pārvērtušās par graustiem.  Pašvaldība nekustamo īpašumu, kas sastāv no 4 ēkām,  plāno pirkt par 33 tūkst. eiro. Iegādājoties īpašumu, pašvaldība beidzot varēs risināt jautājumu par teritorijas sakārtošanu un tās attīstību.

Zemesgabals, uz kura atrodas minētās ēkas, ir daļa no kvartāla starp Saules, Institūta, Daugavas un Muzeja ielām, tas atrodas  valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa - Daugavpils pilsētas vēsturiskā centra teritorijā. Minētais kvartāls  uzskatāms par izcilu vietu Daugavpils vēsturiskajā centrā, kas saglabājusi nozīmīgas arhitektūras vērtības. Kvartālā atrodas divas Saules skolas vēsturiskās ēkas, bet tieši pretī – Saules ielā 1/3- bijušā Skolotāju institūta ēka.  Kvartāls labi pārskatāms no Aizsargdambja un Vienības tilta, to var uzskatīt par Daugavpils vēsturiskās daļas vizītkarti.

 Diemžēl, tieši skatos no Saules un Daugavas ielu krustojuma, kā arī no dambja un Vienības  tilta paveras visnepievilcīgākais skats. Bijušās ‘’Daiļrades” ēkas pārvērtušās par graustiem, Institūta un Lāčplēša ielas praktiski zudušas, jo ļoti tuvu apbūvei pietuvojies Daugavas ielas uzbērums. Trīsstāvu  būvapjoma drupas disonē ar smalko vēsturisko apbūvi Saules ielas pretējā pusē.

Lielākā daļa kvartāla pieder pašvaldībai, te atrodas Saules skolas ēkas. Iegūtais nekustamais īpašums ļaus  veikt pirmos neatliekamos sakārtošanas darbus, nojaukt graustus un perspektīvā kompleksi risināt kvartāla apbūvi,  gan izbūvējot Saules skolai nepieciešamās ēkas, gan labiekārtojot teritoriju, gan arī zemesgabala daļu gar Daugavas ielu iesaistot kopējā  pilsētas veloceliņu struktūrā, tādejādi savienojot veloceliņu gar Daugavas ielu ar Vienības tiltu un Grīvas  mikrorajonu.

Turpmāk iecerēts  izstrādāt  kvartāla apbūves atjaunošanas priekšlikumu,  kas paredzētu saglabāt apbūves  arhitektoniskās un vēsturiskās vērtības, Saules un Institūta ielu krustojumā veidot arhitektoniski izteiksmīgu un vēsturiskai pilsētvidei atbilstošs būvapjomu,   kā arī telpiski atrisināt apbūves sasaisti ar  Daugavas ielas uzbērumu.

Projektu iecerēts realizēt ERAF finansētā projekta „Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas „Saules skola” mācību aprīkojuma modernizācija un infrastruktūras uzlabošana” 2. kārtā.

Dizaina un mākslas skolas „Saules skola” direktore Inguna Kokina

 




Atpakaļ