Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pašvaldība | Domes ziņas

Domes jaunumi

28-06-2011

Valērija Seile un viņas laikabiedri


2011. gada 23. jūnijā apritēja 120 gadi kopš Rēzeknes apriņķa Makašānu pagasta Seiļu sādžā dzimusi pedagoģe, publiciste, bibliogrāfe, Latgales atmodas laika sabiedriskā darbiniece, Daugavpils Valsts skolotāju institūta (DVSI) direktore (1923–1940), Triju zvaigžņu ordeņa kavaliere, Tēvzemes balvas laureāte Valerija Seile (1891–1970).

Pieminot zīmīgo jubileju, Daugavpils Universitātes (DU) Muzejs organizē  pasākumu ciklu „Valērija Seile un viņas laikabiedri”.

No 27. jūnija līdz 1.jūlijam DU muzejā apskatāma Mūzikas un mākslu fakultātes studentu zīmēto Daugavpils Valsts skolotāju institūta direktores un pasniedzēju portretu izstāde. Līdzās portretu galerijai, izstādes apmeklētājiem būs iespēja pārlapot DVSI audzēkņu pierakstu burtnīcas un mācību grāmatas, apskatīt 20. gs. 20.–40. gadu fotogrāfijas, pielaikot DVSI audzēkņu cepuri un iejusties pagājušā gadsimta audzēkņa tēlā.

V. Seiles radītā aura Daugavpils Valsts skolotāju institūta vēsturiskajās telpās ir saglabājusies joprojām. Lai kaut nedaudz atgrieztos laikā, kad šeit strādāja un dzīvoja ievērojamā pedagoģe un publiciste, DU Muzejs aicina uz retrospektīvu V. Seiles 120 gadu jubilejai veltīto piemiņas pasākumu, kas notiks 28. jūnijā plkst. 12.00, DU muzeja telpās Saules ielā 1/3 (ieeja no DU bibliotēkas). Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja iepazīt Valeriju Seili fotogrāfijās, atmiņās un faktos, kā arī uzklausīt DVSI pamatskolas audzēknes, stāstnieces Lūcijas Gorbikas (dzim. Baraviks) atmiņas par institūta direktori un savas dzīves posmu, kas pavadīts šajā vēsturiskajā ēkā.  

Pasākumu ciklu noslēgs piemiņas brīdis un ziedu nolikšana pie V. Seiles kapa Daugavpils Katoļu kapos.

Papildus informācija:
Zane Stapķeviča
DU Muzejs
t.: 26567989
e-pasts: zane.stapkevica@du.lv




Atpakaļ