Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pašvaldība | Domes ziņas

Domes jaunumi

14-10-2013

Daugavpils mērs ar Vācijas vēstnieci apsprieda satiksmes pieejamības jautājumus un sadarbību profesionālās izglītības jomā


Vācijas vēstniece Latvijā  Andrea Joana-Maria Wiktorin Daugavpili apmeklē 14.-15. oktobrī. Vizīte sākās ar Daugavpils Valsts ģimnāzijas apmeklējumu. 14. oktobrī  notika tikšanās Daugavpils Domē. Ar vēstnieci tikās Daugavpils Domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis.

Jānis Lāčplēsis izteica prieku, ka Daugavpilij ir draugi, kuriem rūp pilsētas dzīve un sasniegumi un ir vēlme arī palīdzēt pilsētai. Sadarbība ar Vāciju ir ļoti daudzpusīga, sākot no kultūras un beidzot ar vācu investīcijām. Daugavpilī darbojas arī Vācu kultūras biedrība, tāpēc tikšanās laikā piedalījās biedrības vadītāja, Domes lietu pārvaldniece Olga Jesse.

Vācijas vēstniece pastāstīja, ka pirmo reizi Daugavpilī bija vēl 1992. gadā. Pa šo laiku pilsēta spērusi vērienīgus soļus uz attīstību.  Jānis Lāčplēsis izteica vēlējumu, lai Daugavpils nebeidz pārsteigt un priecēt.

Vēstniece bija ļoti pārsteigta, ka Daugavpili ar Vāciju saista arī sadarbības partneris – pilsēta Magdeburga. Šis fakts vēstniecei bija jaunums.

Daugavpils Domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis aktualizēja transporta pieejamības tēmu. Viņš izteica nožēlu, ka nepelnīti aizmirsta ir dzelzceļa linija Berlīne- Varšava- Sanktpēterburga, kas ir viena no vecākajam līnijām Eiropā. Daugavpils ir liels dzelzceļa mezgls, dzelzceļš ir lielākais darba devējs pilsētā, tāpēc šī maršruta atdzīvināšana ir svarīga pilsētas tālākai attīstībai. Šajā sakarā Lāčplēša kungs informēja arī par pašvaldības vēlmi realizēt Daugavpils reģionālās lidostas projektu. Tagad, kad ļoti daudzi cilvēki atrodas ārpus dzimtajām vietām, sasniedzamības jautājums ir ļoti nozīmīgs. Tagad, lai uz Daugavpili nokļūtu no Rīgas vai Viļņas lidostām vajag vairāk laika, nekā nokļūt no Berlīnes līdz Rīgai. Vēstniece solīja ņemt vērā šos ierosinājumus.

Vācijas vēstniece informēja par iespējām, ko sniedz Latvijas un Vācijas sadarbība profesionālās izglītības jomā. Vācija piedāvā pārņemt duālo sistēmu profesionālajā izglītībā, kas nozīmē prakses un teorijas ciešu sasaisti visā apmācību laikā. Tas paredz intensīvu praksi uzņēmumos. Vēstniece piedāvāja izmantot  iespēju arī Daugavpils izglītības iestādēm. Jānis Lāčplēsis izteica ieinteresētību šajā projektā un uzsvēra, ka pilsētai ir svarīgi zinoši, kvalitatīvi kadri, kas atbilst darba tirgus prasībām.

Tikšanās noslēgumā Domes priekšsēdētājs Vācijas vēstniecei velēja daudz atklājumu un jaunus partnerus Daugavpilī, lai vienmēr Daugavpils sagaida ar siltumu, tāpēc vēstniecei tika dāvāti adīti cimdi.

Pēc tikšanās Domē vēstniece devās  uz Daugavpils Universitāti, kur pasniedza dāvinājumu- grāmatas un pievakarē apmeklēja vācu biedrību „Erfolg”.

15. oktobrī  plkst. 9.30 notiks ziedu nolikšana geto upuru memoriālā Poguļankā, 11.20 vēstniece apmeklēs I un II Pasaules kara karavīru kapus.

Plkst. 10.00 vēstniece iepazīsies ar cietoksni un Rotko mākslas centru un vizītes noslēgumā apmeklēs arī Vācijas uzņēmumu „Zieglera mašīnbūve”.

Informāciju sagatavoja Domes preses sekretāre L. Korsaka.

 




Atpakaļ