Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pašvaldība | Domes ziņas

Domes jaunumi

15-08-2017

Daugavpils dome ir pret finansējuma samazināšanu Daugavpils reģionālajai slimnīcai


Ministru kabinets 7. augustā atbalstīja konceptuālo ziņojumu “Par veselības aprūpes sistēmas reformu”, kurā ietverta informācija par pastāvošo situāciju Latvijas veselības sistēmā, kā arī piedāvājumi attiecībā uz Daugavpils reģionālās slimnīcas tālāko pastāvēšanu un riski, ja finansējuma nozarei nebūs.

Daugavpils Dome sagatavoja vēstules Latvijas Lielo pilsētu asociācijai un Latvijas Republikas Ministru prezidentam M.Kučinska kungam, kur pauda savu viedokli par šo ziņojumu.

Dome norāda, ka atklāts jautājums ir par Veselības ministrijas ieplānoto gultu skaitu. Dome uzskata, ka vairāk nekā uz pusi samazinot gultu skaitu (t.i. no 700 līdz 340), pastāv drauds ne tikai stacionārajai veselības aprūpei, bet kopējai veselības aprūpes nodrošināšanai reģionā.

Ziņojumā ir neskaidri iezīmēta rehabilitācijas stacionāro un ambulatoro pakalpojumu pieejamība reģionu iedzīvotājiem, kā arī nav konkretizēts, kādā stadijā ir pilotprojekts par valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību sapludināšanu Daugavpils  teritorijā, kas pie tā strādā, jo šobrīd ne pašvaldībā, ne SIA “Daugavpils reģionālā slimnīca” nav nekādas informācijas par šo pilotprojektu.

Viens no aktuālākajiem jautājumiem nozarē ir medicīniskā personāla jautājums. Medicīniskā personāla deficīta apjomi ir dramatiski. Ziņojumā ļoti vāji ir apskatīts mediķu algu jautājums, taču pozitīvi ir vērtējama prognozētā medicīnas māsas profesijas pamatspecialitātes izveidošana, novēršot pastāvošās specialitātes sadrumstalotību.

Veselības ministrija plāno 5 gadu laikā palielināt veselības nozares budžetu līdz 4,66% no IKP, taču nav skaidrības par valdības nostāju šajā jautājumā.

“Mums ir pienākums aizstāvēt Daugavpils reģionālās slimnīcas darbinieku un pacientu intereses. Gultu skaita un finansējuma samazinājums novedīs līdz dramatiskām sekām. Slimnīcas akcionāri ir pārliecināti, ka iestādei jāpaliek patstāvīgai, tai jāattīstās, jāizmanto ES līdzekļi, lai attīstītu infrastruktūru un piesaistītu personālu. Daugavpils slimnīcai jākļūst par lielu Latgales reģiona medicīnisko centru”, – uzskata Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš.  




Atpakaļ