Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pašvaldība | Domes ziņas

Domes jaunumi

02-08-2017

Daugavpils domē strādā pie pašvaldības aptieku izveidošanas


Daugavpils domē tiek izstrādāts pašvaldības aptieku izveidošanas plāns. Par to paziņoja Daugavpils pašvaldības priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš.

,,Pilsētas iedzīvotāji jau sen sūdzas, ka dažos Daugavpils mikrorajonos nav aptieku: Ziemeļu pilsētiņa, Gajoks, Križi. Daudzās aptiekās, kuras atrodas izdevīgās vietās, medikamentu cenas ir ļoti augstas. MK noteikumos ir virkne ierobežojumu, kuri ietekmē pašvaldības aptieku izveidošanas procesu. Šie Noteikumi arī ierobežo iespējamo aptieku skaitu attiecībā uz esošo cilvēku skaitu. Daugavpils šo kvotu ir izpildījusi pilnībā. Tomēr pašvaldība var iniciēt jautājumu par aptieku pārsadali un pašvaldību aptieku izveidošanu. Latvijā šajā tirgus segmentā jau sen ir ieviesti monopola apstākļi. Tomēr, neskatoties uz to, Latvijā šodien ir 3 pašvaldības aptiekas. Mēs jau izanalizējām līgumu ar aptieku, kura atrodas Daugavpils reģionālajā slimnīcā, un esam gatavi iet tālāk,” pastāstīja Andrejs Elksniņš.

Nākošais, ko pašvaldība darīs pašvaldību aptieku izveidošanas labā, -  vērsīsies Veselības aizsardzības ministrijā ar lūgumu sniegt skaidrojumu, kā pašvaldība var pārvietot aptiekas no pilsētas centra, kur to ir pārāk daudz, un mikrorajoniem, kur to nav.

Gadījumā, ja Zāļu valsts aģentūra, kura nodarbojas ar aptieku licencēšanu, nedos atļauju aptieku atvēršanai, tad, atbilstoši MK noteikumiem, pašvaldībai tiks piešķirtas tiesības patstāvīgi atvērt aptiekas. Turpmāk pašvaldība vērsīsies ar lūgumu izsniegt licenci aptiekas atvēršanai. Domājams, pirmā pašvaldības aptieka tiks atvērta uz Daugavpils reģionālās slimnīcas vai poliklīnikas bāzes.

Gadījumā, ja pašvaldība saņems atteikumu no Zāļu valsts aģentūras pašvaldības aptieku izveidošanai, sekos vēršanās Konstitucionālajā tiesā ar pieprasījumu novērtēt  attiecīgos  MK noteikumus. Līdzīga pieredze bija Igaunijai pirms 3 gadiem, kad ar šīs tiesas lēmumu tika atļauts liberalizēt sociālo aptieku tirgu.




Atpakaļ