Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pašvaldība | Domes ziņas

Domes jaunumi

28-01-2011

J. Lāčplēsis: “ Mēs esam atvēri sadarbībai ar Veselības ministriju”


28. janvārī Daugavpili apmeklēja veselības ministrs Juris Bārzdiņš. Tikšanās laikā ar Domes priekšsēdētāju J. Lāčplēsi, 1. vietnieku V. Azareviču, Reģionālās slimnīcas vadītāju A. Zdanovski un mēra padomnieku V. Butānu tika runāts par to, kā panākt veselības aprūpi pieejamāku iedzīvotājiem.

J. Bārzdiņš uzskata, ka jāpanāk tāda situācija, kad stacionāru pakalpojumu izmantotu tikai ārkārtas situācijās. Uzsvars jāliek uz ģimenes ārstu darba pilnveidošanu. Ministrs vēlējās dzirdēt Daugavpils Domes vadības viedokli un priekšlikumus.

J. Lāčplēsis paskaidroja, ka pašvaldība šobrīd neko nevar ietekmēt, jo tai nav atbilstošu instrumentu. " Uzlabojumi šajā sistēmā ir vajadzīgi, bet pašvaldība var iesaistīties tikai tad, ja tai būs iespējas ietekmēt". Lāčplēša kungs bija sagatavojis dažus faktus. Piemēram, Daugavpilī ir tikai viens ģimenes ārsts, kurš jaunāks par 40 gadiem, pārējiem ir krietni pāri arī pensijas vecumam. Balstoties uz šiem faktiem, Daugavpils mērs izteica bažas par ģimenes ārstu darbību nākotnē. Jaunie nevar ienākt, jo prakšu vietas ir aizņemtas. Pie viena ģimenes ārsta pierakstīti ap 2 tūkst. pacientu. Tagad, gripas epidēmijas laikā ārsti fiziski nav spējīgi visus pieņemt savlaicīgi. Lāčplēša kungs akcentēja tieši šīs problēmas un aicināja ministru sākt rīkoties.

Viens no priekšlikumiem bija- rast iespēju praksēs nodarbināt otru medmāsu. Tas atrisinātu arī māsu nodarbinātības problēmu.

Ministrs aicināja pārdomāt iespēju ģimenes ārstiem pieņemt vakaros, brīvdienās. J. Lāčplēsis uzskata, ka tirgus to nespēj regulēt. Piemērs ir Daugavpils stomatoloģiskā poliklīnika, kas ir pašvaldības iestāde. Tur vienīgajā var saņemt palīdzību brīvdienās, tāpēc pašvaldība nedrīkst stāvēt malā, aktīvi jāiesaistās darbā. " Mēs esam atvērti sadarbībai, uzsāksim gatavot savus priekšlikumus, piedāvāsim variantus, kādus instrumentus pašvaldība varētu izmantot, lai ietekmētu esošo situāciju", uzsvēra J. Lāčplēsis.

Tika runāts ari par stacionāru darba tālāku optimizāciju. Ministrs informēja, ka izveidota darba grupa, kas apzinās situāciju visās slimnīcās.

Latvijas ārstu biedrības vadītājs, kurš arī piedalījās sarunā, informēja, ka 16. aprīlī Daugavpilī tiks organizēta liela konference mediķiem, uzstāsies profesori no Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas. Pēteris Apinis skaidroja, ka ir iecere Daugavpilī veidot pārrobežu centru medicīnā. Rudenī tiek plānota liela pārrobežu konference. Jānis Lāčplēsis izteica gatavību atbalstīt šīs aktivitātes, jo pilsētai tas ir ļoti svarīgi.  Mērs izteica piedāvājumu izmantot Daugavpils sadraudzības pilsētu potenciālu ( Vitebska, Sanktpēterburga), rīkojot dažādus pasākumus. Apiņa kungs uzsvēra, ka Daugavpilij ir lielisks ģeopolitisks stāvoklis, kas padara pilsētu ļoti interesantu arī medicīnas jomas speciālistiem.

 

Informāciju sagatavoja Domes preses sekretāre Līga Korsaka.




Atpakaļ