Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

28-04-2015

Latvijas prezidentūra ES Padomē: sabiedrības ieguvumi un zaudējumi


Latvijas debašu klubiem aprīlis izvērtās par ļoti aktīvu mēnesi, jo notika vairāki debašu turnīri par sabiedrībā aktuāliem jautājumiem.

Aprīļa sākumā Daugavpils Valsts ģimnāzijā pulcējās 15 Latgales skolu debašu komandas no Krāslavas, Rudzātiem, Ludzas un Daugavpils, lai debatētu par to, vai vārda un preses brīvības ierobežošana ir pieļaujama sabiedrības drošības nolūkos.  Skolēni diskutēja par ētiku un morāli medijos, par cenzūru kā likuma pārkāpumu, par sabiedrības spēju analizēt informāciju, par visatļautību un tās ierobežošanas iespējām, par mediju lomu konfliktu risināšanā.

Turnīrā 1.vietu ieguva Krāslavas Valsts ģimnāzijas komanda (latviešu valodā) un Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja komanda (angļu valodā), 2.vieta tika piešķirta Krāslavas Varavīksnes komandai (latviešu valodā) un Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja komandai (angļu valodā), bet 3.vietu ieguva Rudzātu vidusskolas komanda, uzveicot Daugavpils Valsts ģimnāzijas komandu. Jāpiebilst, ka 10.-12.klašu debašu turnīrā ļoti atzinīgus vārdu no tiesnešiem izpelnījās arī Daugavpils Saskaņas pamatskolas 9.klases meiteņu komanda (skolotāja I.Valtere).

Pēc nedēļas Latgales debatētāji devās uz Nacionālo turnīru Iecavā, kur debatēja par Latvijas prezidentūru ES Padomē: sabiedrības ieguvumiem un zaudējumiem. Visbiežāk kā ieguvumi tika nosauktas iespēja noteikt „Eiropas dienaskārtību” un Latvijas pieaugusī atpazīstamība pasaulē, kas veicinās iespējamu investoru un tūristu piesaisti. Liela loma ir arī politiķu un ierēdņu gūtajai pieredzei, kas izmantojama Latvijas izaugsmes veicināšanā. Kā būtiskāko pretargumentu debatētāji minēja milzīgos tēriņu prezidentūras organizācijā (salīdzinot ar citām valstīm).

24 komandu konkurencē turnīrā latviešu valodā 2.vietu ieguva Krāslavas Valsts ģimnāzijas komanda, bet 10.vietu – Daugavpils Valsts ģimnāzijas komandas, savukārt angļu valodā 3.vietu 18 komandu grupā izcīnīja gan Daugavpils Valsts ģimnāzijas komanda (trenere I.Barkovska), gan Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja komanda (trenere I.Bučinska).

 

Informāciju sagatavoja:

Latgales Debašu centra

koordinatore

Renāte Malnace




Atpakaļ