Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

28-04-2015

Ģimnāzisti debatē ar aizsardzības ministru R.Vējoni


No 20.aprīļa līdz 24.aprīlim visos Latvijas reģionos norisinājās Aizsardzības ministrijas, LATO un Debašu centra rīkotās diskusijas par jauniešu motivāciju un vēlmi iesaistīties valsts aizsardzībā. Daugavpils Valsts ģimnāzijas debatētāji piedalījās diskusijā Rēzeknes Augstskolā (RA), kur viesojās aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, Jaunsardzes instruktori, jaunsargi, Zemessardzes pārstāvji un RA studenti.

Debates sākās ar aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa uzrunu, kurā viņš uzsvēra, ka „drošības sistēma Eiropā kopumā ir krasi mainījusies” un ikvienu Latvijas iedzīvotāju noteikti satrauc jautājums par Latvijas valsts drošību gadījumā, ja rodas pamatoti militārie draudi. Ministrs piebilda: „Lai aizstāvētu savu valsti militāru draudu gadījumā un nodrošinātu drošību, vajadzētu aktīvu sabiedrības līdzdalību. Katrs Latvijas iedzīvotājs ir svarīga valsts aizsardzības koncepcijas daļa, un katram no mums ir sava loma – gan karavīriem, gan arī pārējai sabiedrības daļai. Būtiski ir saprast sabiedrības kopējo nosakņojumu attiecībā pret valsts aizsardzības pasākumiem, tāpat to, kādi ir valsts aizsardzības vājie punkti, kāda ir motivācija, lai jaunieši aizvien vairāk vēlētos iesaistīties, piemēram, jaunsargu kustībā,” uzsvēra Raimonds Vējonis. 

Debatēs piedalījās divas Daugavpils Valsts ģimnāzijas komandas. Viena komanda pārstāvēja viedokli par to, ka jauniešiem Latvijā ir iespēja un vēlme personīgi iesaistīties valsts aizsardzības nodrošināšanā, otra komanda minēja iespējamos pretargumentus. Kopumā tika skarti trīs galvenie punkti – par jauniešu fizisko sagatavotību, par informācijas pieejamību šajā jomā, kā arī par jauniešu patriotismu un motivāciju piedalīties valsts aizsardzības pasākumos.

Pēc debatēm vārds tika dots aizsardzības ministram Raimondam Vējonim, kurš izteica savu viedokli par debatēs dzirdēto. Par jauniešu fizisko sagatavotību ministrs uzsvēra, ka tiešām pastāv liela problēma – jauniešu fiziskā sagatavotība ir zemā līmenī, ja salīdzina ar iepriekšējām paaudzēm. Tāpēc svarīgi būtu pievērst uzmanību tam, kā jaunieši pavada savu brīvo laiku ārpus skolas – vai iesaistās fiziskās aktivitātēs atbilstoši savām spējām. Par informācijas pieejamību valsts aizsardzības jomā Raimonds Vējonis minēja, ka tiek meklētas iespējas, kā informēt dažāda vecuma iedzīvotāju grupas. Viņš piebilda, ka ļoti svarīgi būtu skolās rīkot karavīru un citu militāro spēku vizītes, lai jaunieši saprastu, kādi ir viņu ikdienas darbi un kas ir jāapgūst. Ministrs uzsvēra, ka „patriotismam nav tautības” un izteica sarūgtinājumu par to, ka „par Latvijas aizsardzību un patriotismu mēs parasti atceramies vien laika posmā no 11. līdz 18.novembrim, kas ir patriotu nedēļa.”

Pasākuma noslēgumā par savu pieredzi un motivāciju stāstīja gan jaunsardzes instruktori, gan jaunsargi, gan robežsargi.

Debatēs piedalījās Daugavpils Valsts ģimnāzijas 10.-12.klašu skolēni Kārlis Vagalis, Angelina Krupeņko, Kristina Eižvertiņa, Anete Gorska, Ilze Vucēna un Fēlikss Bikaunieks.

 

Informāciju sagatavoja:

Latgales Debašu centra

koordinatore

Renāte Malnace




Atpakaļ