Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

20-04-2015

Mūsu pilsētas skolēni labprāt piedalās diktātu konkursā


21.gadsimtā mobilais telefons, dators aizvieto līdz šim tik pierasto pildspalvu un papīru. Ir skaidrs, ka mainās rakstīšanas kultūra, stils un tas nav ne slikti, ne labi. Pasaule vienkārši mainās, un mēs tai līdzi. Rakstīšana ir ikvienas kultūras pamatā, kas palīdz sakārtot un formulēt iekšējās izjūtas un emocijas. Labs paraugs, kā to izdarīt, ir rakstnieku un dzejnieku darbi, no kuriem varam mācīties.

Šogad 9.aprīlī Daugavpils Valsts ģimnāzijā otro gadu pulcējās skolēni no pilsētas skolām (Daugavpils Krievu vidusskolas -liceja, J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas, J.Raiņa Daugavpils 6.vidusskolas, Daugavpils 3., 12., 13., 15., 16.vidusskolas un PIKC „Daugavpils Būvniecības tehnikums”), lai konkursā „Rakstīt latviski ir moderni” apliecinātu savu prasmi rakstīt skaisti un pareizi. Savukārt Daugavpils Valsts ģimnāzijas 10.c klases skolēni piedalījās ārpus konkursa. Tā kā 2015.gads aizrit Aspazijas un Raiņa 150 gadu jubilejas zīmē, diktātam tika izvēlēts teksta fragments no Aspazijas fantāzijas „Kā rozes vīst”, kas mudināja saredzēt skaisto un mainīgo dabas pasaulē. Pirms diktāta skolēni tika iepazīstināti ar video projekta #domasspēks ideju. Šis projekts iekļauts Latvijas prezidentūras ES Padomes oficiālajā publiskās diplomātijas un kultūras programmā, aicinot katru ES dalībvalsti interpretēt Aspazijas un Raiņa dzeju savā valodā un redzējumā.

            Diktātu konkursā vislabāk veicās Stefānijai Jančevskai no Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja, Annai Bizņai no J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas un Evai Kucinai no Daugavpils 12.vidusskolas. Labi rezultāti ir arī skolēniem no Daugavpils 3.vidusskolas un J.Raiņa Daugavpils 6.vidusskolas.

            Rakstīšanas tradīcijas mainās. Rakstīt ar roku noteikti mūsdienās vairs nav prioritāte, taču šis process palīdz sakārtot sevi un savas domas. Vai tas ir arhaiski vai nemoderni – katram jāspriež pašam, bet pagaidām mūsu uzdevums ir veicināt rakstītprasmi gan rokrakstā, gan datorrakstā. Paldies skolām par atsaucību un sadarbību! Turpretī Daugavpils Valsts ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotājām Ingrīdai Kondratjevai un Inārai Žukovskai liels paldies ne tikai par kvalitatīvu konkursa organizēšanu, bet arī par operatīvu darbu vērtēšanu!

 

Informāciju apkopoja:

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes

Izglītības satura nodaļas

izglītības metodiķe latviešu valodas jautājumos

Ilona Bohāne

t.65432102

 




Atpakaļ