Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

20-04-2015

7. klašu skolēni labprāt lasa grāmatas


Lasītprasme ir viena no svarīgākajām skolēnam nepieciešamajām prasmēm. Mūsdienās lasītprasme sevī ietver daudz vairāk nekā tikai grāmatu lasīšanu, tomēr š.g.15.aprīlī J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzija aicināja Daugavpils pilsētas vispārizglītojošo skolu (kas īsteno mazākumtautību izglītības programmu) 7.klašu skolēnus piedalīties konkursā „Lasīt latviski ir moderni!” Konkursa mērķis bija veicināt skolēnu interesi par lasīšanu un literatūru, kā arī pilnveidot savas zināšanas par latviešu valodā izdoto mūsdienu pusaudžu literatūru.

Pirms konkursa skolēniem bija jāizpilda mājas darbs – prezentēt grāmatu, kura patīk visvairāk, atklājot tās aktualitāti mūsdienās. Vērtējot komandu mājasdarbu, uzmanība tika pievērsta gan prezentācijas oriģinalitātei un tēmas aktualitātei, gan priekšnesuma vizualizācijai un valodas lietojumam. Tālāk sekoja darbs stacijās, kur visi uzdevumi bija saistīti ar jaunāko pusaudžu literatūru.

Kamēr skolēni aktīvi darbojās stacijās, skolotājiem tika piedāvāts iepazīties ar skolas muzeju un skolas bibliotēkā aplūkot „Lasītāju žūrijas” grāmatu izstādi un J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas bibliotekāre L.Babule iepazīstināja ar bibliotēkas darbu. Neizpalika arī intelektuālas sarunas un diskusijas par ārpusklases lasīšanu, recenziju rakstīšanu (savā pieredzē dalījās J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotāja I.Gricāne).

Konkursa noslēgumā kā pārsteigums un jauks baudījums ikvienam bija Hip-hop deja, ko izpildīja J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas skolēni (skolēnus sagatavoja J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas skolotājs A.Začiņajevs). Neizpalika arī pārsteiguma balvas un diplomi veiksmīgākajām komandām. Labākie lasītāji un 1.vietas ieguvēji bija Daugavpils Saskaņas pamatskolas un Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja skolēni.

Vēlamies pateikt lielu paldies par konkursa organizēšanu J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas kolektīvam, īpaši latviešu valodas un literatūras skolotājai I.Velikai un M.Urbānei!

Ziedonis savulaik teica: „Lasīt grāmatas – tas ir meklēt sabiedrotos. Un neviens neprasa, lai tu draudzētos ar visiem uzreiz.” Bet uzzināt caur literārajiem darbiem, kādas domas ir mūsu līdzcilvēku galvās, kādas sajūtas valda to sirdīs, nekad nav par skādi, kā teikt, vismaz informācijas dēļ. Tāpēc gribas novēlēt katram atrast sev to grāmatu, kura varētu kļūt par draugu un kuru gribētos pārlasīt ne vienu vien reizi!

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes

Izglītības satura nodaļas

izglītības metodiķe latviešu valodas jautājumos

Ilona Bohāne

t.65432102




Atpakaļ