Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

13-04-2015

Latvijas valsts konkurss „TĒVZEMES BRĪVĪBAI UN NEATKARĪBAI: skolēnu radošie darbi par Latvijas Brīvības cīņu 1918.-1920.g. piemiņas vietām un cilvēkiem”


2014.gads bija nozīmīgs mūsu valsts militāri politiskajā vēsturē – pagāja 95 gadi kopš Latvijas armijas dibināšanas brīža. Par sava valstiskuma tapšanu mums jāpateicas tieši Latvijas armijas karavīriem, kuri Brīvības cīņu (1918-1920) laikā spēja atbrīvot mūsu zemi no visiem ienaidniekiem.

Piemiņas vietas Brīvības cīņās kritušajiem un šo kauju atcerei veltītus pieminekļus Latvijā sāka iekopt un celt jau tūlīt pēc uzvaras Brīvības karā. 1923.gadā Latvijas Republikas valdība pieņēma likumu „Par vēsturiskām kauju vietām un pieminekļu aizsardzību”, ar kuru par vēsturiskām un aizsargājamām uzskatīja kaujas vietas (arī no I pasaules kara cīņām) Latvijā, kā arī tajās kritušo karavīru kapu vietas. 1932.gadā pieņēma „Noteikumus par pieminekļu aizsardzību”, saskaņā ar kuriem par aizsargājamiem pieminekļiem uzskatīja arhitektūras un skulptūras formās celtas piemiņas zīmes, kauju un kapu vietas, kas saistītas ar vēsturiskiem notikumiem.

Konkurss „TĒVZEMES BRĪVĪBAI UN NEATKARĪBAI: skolēnu radošie darbi par Latvijas Brīvības cīņu 1918.-1920.g. piemiņas vietām un cilvēkiem” tiek organizēts, lai turpinātu iesākto projektu un tradīciju, rīkojot konkursus Latvijas skolu jaunatnei, mudināt jauniešus padziļināt savas zināšanas un interesi par Latvijas vēsturi.

     Konkursu rīko biedrība „Starptautiskais Baltijas tolerances centrs”. Konkursa dalībnieku uzdevums bija izvēlēties un izpētīt vienu no Latvijas Brīvības cīņu 1918.-1920.g. piemiņas vietām un cilvēkiem. No Daugavpils 15.viduskolas konkursā piedalījās 10.a klases skolniece Jolanta Rimša. Vēstures skolotāja Svetlana Beketova bija skolnieces konsultante, savukārt informāciju par konkursu sniedza direktora vietniece L.Iliško.

Savā darbā Jolanta pastāstīja par vienu no trim pieminekļiem, kas ir veltīts karavīriem, kuri krita, aizstāvot mūsu pilsētu Atbrīvošanas cīņas laikā. 1928.gada 22.aprīlī Brāļu kapos notika Latvijas Atbrīvošanas karā Latgales frontē 1919.-1920.g.g. kritušo Latvijas karavīru granīta pieminekļa svinīga uzstādīšana. Lielajā bronzas plāksnē ar reljefā veidotu zobenu tika ierakstīts teksts: „LATVJU VAROŅIEM PATEICĪGĀ TAUTA1928”.

Š.g. 23.martā notika žūrijas sēde, kuras laikā visi iesniegtie darbi tika detalizēti izpētīti un izvērtēti. Darbi tika sadalīti pamatskolas (7.-9.klase) un vidusskolas (10.-12.klase) grupās. Žūrijas dalībnieki atzina, ka bija ļoti grūti izvēlēties labākos darbus, jo visu darbu struktūra un informatīvā daļa bija ļoti labi pārdomāta, bet visi konkursanti – ļoti radoši.

Jolanta Rimša izcīnīja 1.vietu konkursā kategorijā „10.-12.klase”. Mēs apsveicam Jolantu ar apbalvojumu!

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils 15.vidusskolas

vēstures skolotāja

Svetlana Beketova




Atpakaļ