Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

08-04-2015

Domā citādāk – veselīgāk!


Lai mēs varētu priecāties par pavasari, pirmkārt, mums ir nepieciešama veselība, jo tikai vesels cilvēks spēj novērtēt visu jauko, ko mums sniedz dzīve! Veselīga dzīvošana ir tas, kā tu jūties. Veselīgs dzīvesveids ir tava pārliecība, ka kādas konkrētas lietas uzlabo tavu ikdienu, veselību un dzīvi... Tieši šie vārdi varētu kalpot par moto š.g. 1.aprīļa erudītu viktorīnai Daugavpils pilsētas mazākumtautību skolu 10.klašu skolēniem „Domā citādāk – veselīgāk!”, ko organizēja Daugavpils 13.vidusskolas latviešu valodas un literatūras skolotāji sadarbībā ar Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes izglītības metodiķi latviešu valodas jautājumos. Viktorīnas mērķis bija veselīga dzīvesveida popularizēšana, rosinot starpdisciplīnu sadarbību mācību procesā.

Konkurss sākās ar mājas darba prezentēšanu. Katrai komandai vajadzēja inscenēt kādu grāmatu vai dziesmu, kas būtu saistīta ar veselīga dzīvesveida reklāmu.

Pēc tam sākās arī pats konkurss. Uzdevumi nebija viegli. Bieži vien reālas dzīves uzdevumi ir tik komplicēti, ka tos nevar atrisināt atsevišķa priekšmeta ietvaros. Tāpēc arī starpdisciplinārā pieeja padara mācības atraktīvākas un paaugstina mācību praktisko jēgu. Starpdisciplinārās mācības ir nevis modes lieta, bet mūsdienu dinamiskā laikmeta objektīva nepieciešamība. Izmantojot starpdisciplināro pieeju, paplašinās redzesloks gan skolēniem, gan skolotājiem. Tāpēc arī latviešu valodas un literatūras konkursos var atrast un veidot saikni ar daudziem citiem mācību priekšmetiem, piemēram, bioloģiju, filozofiju, sportu u.c. Skolēniem nācās atklāt gan to, cik labi viņi zina latviešu tautas sakāmvārdus, parunas, ticējumus un frazeoloģismus, kas saistīti ar veselīgu dzīvesveidu, gan arī veikt radošus uzdevumus, kas caurvīti ar literatūras pārzināšanu, kuras saturu varētu saistīt ar veselīga dzīvesveida jautājumiem, jo uzdevumi bija veltīti arī latviešu un ārzemju rakstnieku daiļdarbiem.

Liels paldies par piedalīšanos erudītu viktorīnā „Domā citādāk – veselīgāk!” Daugavpils 15.vidusskolai, Daugavpils 16.vidusskolai, Daugavpils 17.vidusskolai, Daugavpils Centra vidusskolai un, protams, Daugavpils Krievu vidusskolai-licejam, kuras komanda izcīnīja godpilno 1.vietu! Tomēr vislielākais paldies Daugavpils 13.vidusskolas kolektīvam, īpaši latviešu valodas skolotājām I.Ungurei un I.Rudānei, par kvalitatīvi sagatavotu un novadītu erudītu konkursu!

 

Atklāj sevī to, ko neviens nav atklājis –
Tu taču to vari.
Atver sevī durvis, ko neviens nav atvēris –
vienkārši dari!
Atrodi sev tos ziedus, ko neviens Tev nav dāvinājis –
un uzdāvini sev pavasari!

 

 

Informāciju apkopoja:

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes

Izglītības satura nodaļas

izglītības metodiķe latviešu valodas jautājumos

Ilona Bohāne

t.65432102




Atpakaļ