Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

31-03-2015

Noskaņu pilsēta


Š.g. 26.martā Daugavpils 16.vidusskolas skolotāji aicināja ciemos Daugavpils pilsētas vispārizglītojošo skolu valodu (latviešu, krievu, angļu, vācu u.c.) skolotājus, lai dalītos pieredzē un kopā ar skolēniem literārā uzvedumā ļautu ieskatīties dažādās pilsētās, ieklausīties dažādu valodu skanējumā. Nav vienādu pilsētu, katrai ir sava noskaņa (tradīcijas, stereotipi, romantiskais un mūsdienīgais).

Tas bija estētisks baudījums, kura vadmotīvs bija ceļošana, kurš sākās šādi: Daugavpils 16.vidusksolas skolēni ar vilcienu devās ceļojumā pa Eiropu, pa Eiropas lielākajām un skaistākajām pilsētām..., un, par lielu prieku, ceļojuma beigās atgriezās mājās – dzimtajā pilsētā Daugavpilī.

Pirmā pietura bija Latvijas galvaspilsēta Rīga, kas priecē ar savu arhitektūru un skaistajiem skatiem, turklāt  ir lielākā pilsēta Baltijas valstīs un trešā lielākā pēc Sanktpēterburgas un Stokholmas visā Baltijas jūras reģionā.

Pēc tam skolēni devās uz Sanktpēterburgu. Šī ceļojuma laikā par otro lielāko Krievijas pilsētu uzzinājām daudz vēsturisku un interesantu faktu: Sanktpēterburgā ir 58 upes, daudz kanālu, kas pilsētu sadala 42 salās; Krievijas ziemeļu galvaspilsēta ir tiltu pilsēta – pilsētā ir 580 tilti, no kuriem apmēram 20 ir paceļamie.

Vilciens devās tālāk. Nokļuvām Lielbritānijas galvaspilsētā – Londonā. Londona ir sapņu pilsēta vairākiem skolēniem. No vēsturiskā viedokļa Londona ir karalienes pilsēta ar skaistu arhitektūru, ar slaveniem muzejiem, pieminekļiem tādiem kā Big Bens, Tauera tilts, Parlamenta ēka un Londonas Acis, no kurienes var redzēt visas pilsētas skaistākās vietas. No skolēnu mūsdienīgā skatījuma tā ir izglītības pilsēta, kur var rast iespēju un iedvesmu karjeras izaugsmei.

Tad atkal vilciens mūs veda uz priekšu, līdz nokļuvām Vācijas pilsētā Ķelnē, kur ievērojama ir Doma baznīca, skaistie tautas tērpi, dziesmas un dejas.

Un tad..., un tad... Daugavpils! Mūsu dzimtā pilsēta, kas var lepoties ar daudzu kultūru un tautu mierīgu un draudzīgu līdzās pastāvēšanu, par ko vēstīja arī skolēnu sveicienu latviešu, latgaliešu, krievu, baltkrievu, poļu un ukraiņu valodā.   

Jāatzīmē, ka skolēni katrā „valstī” brīvi lietoja valodu un pārliecināja publiku, ka viņiem nebūs problēmu starptautiskajā komunikācijā Eiropas un pasaules mērogā. Viņi daudz zina par valstu vēsturi un literatūru, viņi ir atvērti saskarsmei.

Visiem klātesošajiem ļoti patika gan interesanti izveidotie pilsētu prezentēšanas videoklipi, gan dziesmas, gan dejas un dzejas dažādās valodās, ko izpildīja skolēni kopā ar saviem valodu skolotājiem I.Suhani, A.Anufrijevu, Z.Panfilovu (latviešu valodas skolotājas), V.Saveļjevu (vācu valodas skolotāja), T.Soldatjonoku (krievu valodas skolotāju), R.Trofimoviču, N.Dzalbi, I.Savkinu (angļu valodas skolotājas) sadarbībā ar citu priekšmetu skolotājiem (L.Grakovu, I.Aļohno). Skolotāju un skolēnu komandas darbs palīdz labākai sapratnei un uzticībai. Viņi redz viens otru kopīgā ārpusklases darbā, kas apvieno pusaudžus un pieaugušos.

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes

Izglītības satura nodaļas

valodu metodiķi




Atpakaļ