Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

27-03-2015

Pareizs uzturs - veselības pamats!


Bērna ēdināšanas un pareiza uztura tēma vienmēr ir bijusi aktuāla: vispārzināms fakts, ka cilvēka veselības pamats tiek nostiprināts bērnībā, tādēļ „veselīgas” intereses un paradumi, vērtīborientēta attieksme pret veselību mērķtiecīgi būtu jāsāk attīstīt tieši pirmsskolas vecumā. Bērnības periodā tiek likti veselīga dzīvesveida „pamati”.

Šajā mācību gadā Daugavpils pilsētas 32.pirmsskolas izglītības iestāde piedalījās projektā eTwinning + „Healthy eating” („Veselīgs uzturs”). Projekts tika īstenots no 2014.gada 3.oktobra līdz 28.februārim.

Šajā projektā piedalījās 90 partneri no 16 valstīm (Rumānija, Igaunija, Ungārija, Grieķija, Turcija, Spānija, Bulgārija, Portugāle, Latvija, Itālija, Horvātija, Moldova, Lietuva, Polija, Beļģija, Gruzija).

Šis projekts veiksmīgi tika sasaistīts arī ar pilsētas pirmsskolas izglītības skolotāju MA gada uzdevumu: „Ģimeņu veselības izpratības veicināšana pirmsskolas izglītības iestādē”, tādēļ projekts ļoti labi iederējās arī mūsu bērnudārza dzīvē. Projektā aktīvi piedalījās pedagogi, bērni un vecāki. Projekta realizēšanas laikā tika izmantoti šādi līdzekļi: vecāku informēšana par projekta uzdevumiem un saturu, vecāku iesaistīšana projektā, rosinot jautru gaisotni, darbojoties kopā ar bērnu, attīstošās vides bagatināšana, bērnu un pieaugušo jaunrades izstādes.

Projekts tika realizēts nodarbībās, spēļu un  rotaļu aktivitātēs, sarunās, literatūras lasīšanā un izpētē, konstruēšanā, tēlotājdarbībā, teatrālajās aktivitātēs un izklaidēs.

Projekta laikā bērni daudz runāja par tēmu „Veselīgs uzturs”, eksperimentēja, zīmēja, veidoja, konstruēja, dziedāja, spēlējās.

Mēs ne tikai paši aktīvi darbojāmies, bet arī uzmanīgi vērojām mūsu sadarbības partnerus, viņu darbošanos un pieredzi projektā: projekta partneri izgatavoja dažādus darbiņus, izmantojot augļus un dārzeņus, Ziemassvētku dekoratīvos šķīvjus no augļiem un dārzeņiem ( „Veselīga uztura šķīvji”), sulas un salātus. Kopā ar bērniem tika izpētīta veselīga uztura piramīda. No projekta sadarbības partneriem mēs smēlāmies jaunas, daudzveidīgas un interesantas idejas, mūsdienu tehnoloģijas izmantošanas iespējas darbā ar bērniem un vecākiem.

Projekta rezultātā bērni:

guva zināšanas par augļos un dārzeņos esošajiem vitamīniem, ieguva praktiskas iemaņas salātu un sulu pagatavošanā;

iemācījās klasificēt augļus un dārzeņus, izvēlēties no tiem visvērtīgākos;

uzzināja, kādi vitamīni ir konkrētajā auglī vai dārzenī un kāda ir šo vitamīnu ietekme uz cilvēka organismu un veselību;

uzzināja augļu un dārzeņu salātu nosaukumus;

saprata, ka veselība ir galvenā vērtība.

Aktīva iesaistīšanās un darbība projektā parādīja, ka šādi projekti ir svarīgi, jo mūsdienās viena no aktuālākajām problēmām ir pareizs uzturs. Tāpat projekts atklāja arī to, ka šī problēma skar arī pārējās Eiropas Savienības valstis. Projekta laikā mēs kopīgiem spēkiem propagandējām pareizu uzturu.

Interesantus materiālus no projekta var apskatīt Daugavpils pilsētas 32.pirmsskolas izglītības iestādes mājas lapā : www.32pii.daugavpils.lv

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas

32.pirmsskolas izglītības iestādes

vadītājas vietniece

Natālija Brokāne

t. 65434492




Atpakaļ