Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

20-03-2015

Solomonam Mihoelsam 125.gadadiena


 

Daugavpils pilsētas 2.speciālajai pirmsskolas izglītības iestādei bija patiess prieks jau otro gadu pēc kārtas atzīmēt Solomona Mihoelsa dzimšanas dienas gadadienu un uzņemt viesus no pilsētas Domes, Izglītības pārvaldes un Kultūras pārvaldes, Ebreju kopienas un citus interesentus izglītības iestādes ēkā – Solomona Mihoelsa dzimtajā mājā.

Cik gan simboliski ir tas, ka tieši šajā mājā Mihoelss pavadīja savus bērnības gadus, un tagad šeit savus bērnības gadus pavada daudzi citi bērni, pirmsskolas audzēkņi. Tieši šeit S.Mihoelss, deviņus gadus vecs zēns, sacerēja, iestudēja un atveidoja galveno lomu savā pirmajā teātra izrādē „Jaunības grēki” , tāpēc mēs ceram un ticam, ka šīs sienas palīdzēs mūsu audzēkņiem sasniegt savus augstumus. Kā pirmie soļi bija viesu ovācijas mazajiem dejotājiem, kuri sveica klātesošos ar latviešu tautas deju.

Šis gads ir simbolisku skaitļu gads. Pirmkārt, mēs svinam Solomona Mihoelsa dzimšanas 125.gadadienu. Un tas ir liels un apaļš skaitlis, kas liecina par cilvēka nozīmīgumu sabiedrība, jo ne visus cilvēkus atceras tik ilgu laiku, tāpēc mēs varam lepoties ar mūsu novadnieku.

Otrais nozīmīgais skaitlis ir izstādes viena gada jubileja. Tieši pirms gada mēs atklājām pirmos S.Mihoelas veltītos stendus. Tas ir nozīmīgi, jo gads ir laika periods, kurā var kritiski izvērtēt paveiktā darba lietderību. Mēs esam patiešām lepni, jo šī gada laikā mūs ir apmeklējuši gan skolēni, gan studenti un pilsētnieki, gan arī tālāki viesi no citām zemēm, kuri vēlējās izzināt mūsu novadnieka dzīves līkločus. Ar lepnumu varam teikt, ka izstāde par godu mūsu novadniekam, aktierim, režisoram, pedagogam un visādi citādi spilgtai personībai nebija veltīga, mums izdevās celt un nest Solomona Mihoelsa vārdu un pilsētas vārdu plašākā sabiedrībā.

Trešais simboliskais skaitlis ir 740. Tieši tik gadu mēs šogad svinam mūsu mīļajai pilsētai. Un tāpat kā daudzi citi mūsu pilsētnieki, arī mēs vēlamies pilsētai jubilejā dāvināt kultūrvēsturiskā mantojuma liecības par mūsu slaveno pilsētnieku Solomonu Mihoelsu.

Un ceturtais skaitlis, kuru nevaram aizmirst, ir mūsu ielas nosaukuma 25gadadiena. Tieši 16.martā pirms 25 gadiem iela, uz kuras atrodas Daugavpils pilsētas 2.speciālā pirmsskolas izglītības iestāde, tika pārdēvēta no Jaunatnes par Mihoelsa ielu.

Visiem jubilejas skaitļiem par godu mēs izstādi paplašinājām ar vēl vienu stendu. Jaunajā stendā mēs vēlējāmies apmeklētājiem atklāt Solomona Mihoelsa būtību, piedāvājot apskatīt dažādu mākslinieku radītos viņa portretus. Katra mākslinieka darbā S.Mihoelss tiek atveidots savādāk, tomēr saglabājot viņam tik raksturīgos sejas vaibstus, viņa izvirzīto lūpu un degunu. Ceturtā stenda lepnums ir daugavpilieša Alekseja Udova dāvinājums, 1974.gadā izdotā Rīgas skaņuplašu fabrikas vinila plate, kurā var dzirdēt Solomonu Mihoelsu dziedam dziesmas no viņa izrādēm. Šīs dziesmas tad arī varēja baudīt klātesošie kā sava veida pirmatskaņojumu pēc tik ilgiem gadiem.

 

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas
2.speciālās pirmsskolas

izglītības iestādes
vadītājas vietniece
Zane Isajeva




Atpakaļ