Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

13-03-2015

Praktikums romu jauniešiem Daugavpilī


Š.g. 10.martā J.Raiņa Daugavpils 6.vidusskolā notika praktikums jauniešiem. Tā bija nodarbība Daugavpils romu un citu tautību jauniešiem par izglītību un brīvprātīgo darbu, projektiem, iespējām nevalstiskajā sektorā Latvijā un pasaulē. Praktikumā-radošajā nodarbībā piedalījās jaunieši no 3 pilsētas skolām, bet to vadīja romu jaunieši no Rīgas un Kurzemes: Kaspars Arhipovs un Ruslans Miķelis. Kaspars ir pedagoģijas bakalaurs un Sabiedrības integrācijas biedrības „Alternativas” izpilddirektors, filmējies dokumentālajā filmā „Par visu manu dzīvi” (2003), savukārt Ruslans studē psiholoģiju Latvijas Universitātē. Kaspars pastāstīja par savu pieredzi, iegūstot izglītību, kas ir stabilitātes pamats. Izglītības ceļš bieži vien pusaudžu gados nav tas interesantākais, taču jāredz savas dzīves mērķis, tad radīsies arī motivācija. Ruslans iepazīstināja ar brīvprātīgā darba iespējām, pastāstīja par savu pieredzi jaunatnes neformālās izglītības projektu jomā, apceļojot pasauli. Ruslans mudināja interesēties un iesaistīties arī pašlaik populārajā Erasmus+ programmā.

Pasākumā savā pieredzē dalījās arī Aleksandrs Ivanovs, uzņēmīgs jaunietis, kas daugavpiliešus iesaistījis ielu vingrošanas kustībā. Aleksandrs nodibinājis sporta biedrību un veiksmīgi īsteno projektus, arī starptautiskus. Aleksandrs aicināja klātesošos būt aktīviem, neļauties aizspriedumiem, iesaistīties nevalstisko organizāciju darbībā.

Praktikuma dalībnieku vidū bija arī romu jaunieši – vidusskolēni. Pateicoties J.Raiņa Daugavpils 6.vidusskolas pedagogu kolektīvam, prasmei motivēt gan romu jauniešus, gan viņu vecākus, mūsu pilsētā ir un būs labi izglītoti romi.

Daugavpils ir pilsēta, kurā iespējams gūt daudzveidīgu izglītību pat ar nepabeigtu pamatizglītību, var pievērsties arī dažādām interešu izglītības jomām. Minot viktorīnas jautājumus par izglītības iegūšanas iespējām pilsētā, jaunieši atklāja, ka orientējas plašajā izglītības iespēju piedāvājumā. Sandra Kraukle, biedrības „Izglītības iniciatīvu centrs” piedāvāja arī interaktīvu nodarbību par stereotipiem sabiedrībā. Noslēgumā tika secināts, ka stereotipi rodas nezināšanas dēļ, bet to kliedēšana – nopietns uzdevums. Stereotipi var pāraugt diskriminācijā, kas ir tiesiski reglamentēta un sodāma lieta, tādēļ vajadzīgi pasākumi, kuros mēs vairāk uzzinām par saviem kaimiņiem, par tautām, kas dzīvo blakus. Un pats svarīgākais – darboties kopā, īstenot savas idejas, neakcentējot atsevišķu tautību „pagātnes mantojumu”.

Šī aktivitāte notiek projekta „Integrācijas inkubators romu bērnu un jauniešu atbalstam” (līgums Nr. 2012.EEZ/PP/2/MAC/041/011) ietvaros.

Projektu finansiāli atbalsta: Islande, Lihtenšteina un Norvēģija

Projektu līdzfinansē: Daugavpils pilsētas pašvaldība, Jelgavas pilsētas pašvaldība, Talsu novada pašvaldība un Valmieras pilsētas pašvaldība

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
eksperte projektu jautājumos
Evelīna Balode
t.65425102
evelina.balode@ip.daugavpils.lv




Atpakaļ