Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

02-03-2015

Pasaku stāstīšanas diena 12.pirmsskolas izglītības iestādē


Visā pasaulē 26.februārī atzīmē Pasaku stāstīšanas dienu. Arī mūsu iestādē šajā dienā pedagogi pievērsa lielāku uzmanību tieši pasakām. Pasakas sevišķi nozīmīgas bērna audzināšanā ir pirmajos septiņos gados, kad ar tēlu, simbolu un bērnam viegli uztveramu sižetu palīdzību var mācīt saskatīt kultūrai raksturīgo un pakāpeniski ievadīt bērnu valodas apguvē. Bērnībā caur pasakām uztvertie un iepazītie sižeti, simboli un tēli nākotnē var būt noderīgi, lai saprastu ne tikai dažādās mākslas nozarēs paustās idejas un vērtības, bet arī lai īstenotu sevi pasaulē, kas iepazīta un balstīta uz pasakās iepazīta vērtību pamata. Pasakas bērnā pakāpeniski veido izpratni par sevi, savu vietu sabiedrībā, palīdz viņam iedziļināties savas dvēseles valodā, savā garīgajā potenciālā un cilvēciskajās vērtībās. Pētnieki ir nonākuši pie secinājuma, ka cilvēkiem, kuri bērnībā regulāri klausījušies pasakas, ir daudz vieglāk saprast dažādus simbolus, viņu rīcībā ir bagātāks un izteiksmīgāks vārdu krājums, iztēle ir spilgtāka un tēlaināka, šādiem cilvēkiem kopumā ir vieglāk izteikties, paskaidrot savas domas un redzējumu.

Tāpēc mums, pieaugušajiem,  visvairāk būtu jānodrošina bērniem iespēja darboties ar pasakām. Tas nozīmē, ka pasakas jāstāsta „no sirds uz sirdi”, jāklausās, jālasa, jāspēlējas un jāiztēlojas, jo bērnam ir svarīgi ne tikai dzirdēt pasaku vai aplūkot grāmatu ilustrācijas, bet arī ķermeniski izjust pasakas vēstījumu, izmēģināt daudzveidīgās lomas, ko piedāvā pasaku pasaule. Tas nodrošina to, ka pasaka tiks uztverta ar visām maņām.

         Sagatavošanas grupas bērniem bija iespēja iepazīties ar Dz.Rinkules-Zemzares pasaku „Ežapuķe”, spriest par draudzības nozīmīgumu dzīvē un izpildīt interesantus uzdevumus. Vecākās grupas bērni kopā ar Otfrīda Preislera Ūdensvīriņu ļāvās vasaras piedzīvojumiem Dzirnavu dīķī un pie tā. Vidējās grupas bērni gan noklausījās pasaku „Zaķīša mājiņa”, gan paši piedalījās teatralizētajā  darbībā. 2.jaunākās grupas bērniem skolotāja stāstīja par Sniegbaltīti un septiņiem rūķīšiem, bet vismazākie audzēkņi iejutās mazo kaķēnu lomā kopā ar V.Sutejeva grāmatas „Trīs kaķēni” varoņiem.

           Pasakas mūsu iestādē pedagogi izmanto visos režīma momentos un katru dienu, pirms ļauties dienas miegam, bērni klausās pasaku.

Lai pasaku lasīšana sagādā prieku jums un jūsu bērnam! Lai katru dienu jūsu mājās skan vārdi: „Lūdzu, pastāsti man pasaciņu!”

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas 

12.pirmsskolas izglītības iestādes

vadītājas vietniece

S.Špandaruka

t.28827173

 




Atpakaļ