Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

24-02-2015

Centra vidusskolā noslēgusies projektu nedēļa ,,Mēs lepojamies ar savu pilsētu”


Šogad Daugavpils svinēs 740 gadu jubileju, tāpēc Daugavpils Centra vidusskolas projektu nedēļas moto bija ,,Daugavpilī mēs lepojamies ar…” Katra klase varēja izvēlēties vienu vai vairākus objektus, kas saistīti ar pilsētas kultūras dzīvi, sportu, izglītību, ekoloģisko vidi, izcilām personībām u.c.

Apkopojot visas projekta darbā aplūkotās tēmas, noskaidrojās, ka vispopulārākā vieta mūsu pilsētā dažādu klašu skolēnu vidū ir Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs; skolēni bija izveidojuši prezentācijas, plakātus un bukletus gan par M.Rotko mākslas centra piedāvātajām iespējām (meistarklases, radošās darbnīcas u.c.), gan Marka Rotko personību un daiļradi, bija pētījumi arī par mākslas centra ēkas un Daugavpils cietokšņa arhitektūru un vēsturi. Daudzu klašu skolēni apmeklēja arī Daugavpils Māla mākslas centru, kur tikās ar keramiķiem J.Saikovski, M.Saikovsku, L.Zeiļu u.c., apmeklēja viņu meistarklases, kurās veidoja dažādas māla figūras un priekšmetus – krūzītes, sirsniņas, ziedus, zvaniņus. Skolēni apmeklēja arī Daugavpils Novadpētniecības un vēstures muzeju, bija interesanti pētījumi par muzeja krājumos esošajām mākslinieciskajām un vēsturiskajām atklātnēm. Izrādās, no šīm atklātnēm var uzzināt pat par tādiem faktiem kā lielie plūdi Daugavpilī 1922.gadā, kā arī to, kā izskatījās mūsu pilsētas ielas, ēkas un sabiedrisko pasākumu norises vietas pirms daudziem gadu desmitiem. Pilsētas ielu vēsturi un nesen uzbūvētās ielas pētīja 7.a klase. Kā izrādās, pilsētā ir daudz ielu, kuru nosaukums saistās ar ūdeņiem (Daugavas iela, Avotu iela u.c.), dzelzceļu (Stacijas iela, Pasažieru iela), izcilām personībām (Mihoelsa iela, Pumpura iela), vielām (Smilšu iela), vaļasprieku (Sporta iela), profesijām un amatiem (Oficieru iela, Jātnieku iela),  kā arī lauku dzīvi un dabu (Vizbuļu iela, Liepziedu iela, Medņu iela, Irbju iela). Šķiet, mūsu pilsētā vēl nav Orhideju ielas, taču varbūt, pateicoties skolēniem, kuri pētīja savvaļas orhidejas Stropu mežā, būs arī šāda iela…  Ļoti populāra vieta mūsu pilsētā ir Latgales zoodārzs; skolēni, prezentējot savu pieredzi tajā, bija saģērbušies zoodārza iemītnieku maskās un atraduši katram dzīvniekam atbilstošu dzejoli. Tā kā Centra vidusskolas skolēni un absolventi var lepoties ar augstiem sasniegumiem sportā, daudzi pētīja Daugavpils Olimpiskā centra un Ledus halles piedāvājumu, kā arī apzināja izcilākos Daugavpils sportistus, māksliniekus, sava aroda meistarus. Bija interesanti iepazīties ar 9.b klases projektu par Daugavpils Universitātes Dzīvības zinātņu un tehnoloģiju mācību korpusa laboratorijām (Parazitoloģijas, Biotehnoloģijas, Histoloģijas, Akvakultūras u.c.), kurās skolēni pētīja dzīvos organismus, zivis u.c. Zinātne sākas ar grāmatu lasīšanu bērnībā un jaunības gados, tāpēc vairāku klašu skolēni apmeklēja bibliotēkas (Latgales Centrālo bibliotēku, pilsētas Bērnu bibliotēku), bet sākumskolas skolēni iepazinās ar skolas bibliotēku. Bija aizraujoši uzzināt arī par skolēnu ģimenes bibliotēkām, vienā no tām ir vairāk nekā 7000 grāmatu. Noskaidrojās, ka 5.a klases skolēnus pagaidām visvairāk interesē pasakas (mīļākais autors H.K.Andersens), piedzīvojumu literatūra, detektīvi un zinātniskā fantastika, taču jācer, ka nākotnē šo skolēnu vidū būs izcili rakstnieki, zinātnieki un izgudrotāji.

Paldies projekta darba grupām, jo īpaši to vadītājiem un konsultantiem par ieguldīto darbu un aizraujošo informāciju! Veiksmi un panākumus jaunu projektu izstrādē!

 

Informāciju apkopoja:

Daugavpils Centra vidusskolas

skolotāja

Dace Aizpuriete




Atpakaļ