Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

19-02-2015

Albuma „Terra Mariana” faksimila un zinātnisko komentāru izdevuma prezentācija


2015.gada 18.februārī Daugavpils Universitātē tika prezentēts lielformāta (60 x 49 cm) krāsains faksimils un zinātnisko komentāru izdevums 2 sējumos. Tas ir Vatikāna Apustuliskās bibliotēkas un Latvijas Nacionālās bibliotēkas sadarbības rezultāts. Sadarbības partneris ir arī Daugavpils Universitāte. Šī projekta ierosinātāji ir Daugavpils Universitātes Latgales Pētniecības institūta zinātnieki. Modenas izdevniecībā Itālijā ir tapuši 10 faksimili un zinātnisko komentāru 1000 eksemplāri. Viens no faksimiliem turpmāk glabāsies Daugavpils Universitātē.

Albums „Terra Mariana. 1186-1888” (Marijas zeme)  ir veidots Rīgā 1888.gadā un dāvināts Romas pāvestam Leo XIII priesterības 50.gadadienā. Albums vēsta par kristietības izplatību Baltijā no 12.gs. līdz 19.gs. beigām. Teksts albumā ir latīņu valodā, bagātīgi ilustrēts. Albuma veidošanas iniciatore un finansētāja bija Postavos (Baltkrievijā) dzimusī grāfiene Marija Pšezdzecka no Tīzenhauzenu dzimtas. Teksta autors - 19.gs. izcilākais Latgales pētnieks Gustavs Manteifelis.

Zinātnisko komentāru autori ir mākslas zinātniece Rūta Kaminska, baznīcas vēstures pētnieks Andris Priede, heraldikas speciālists Jānis Baltiņš, vēstures doktors Andris Levāns (zinātniskais redaktors), vēstures doktors Henrihs Soms (galvenais redaktors). Ievadrakstus izdevumam ir uzrakstījuši Aleksandrs Ivanovs, Kšištofs Zajass (Polija), Bernds Ulrihs Hukers (Vācija), Anti Selarts (Igaunija). Izdevumā kopsavilkumi un anotācijas ir angļu, vācu, igauņu un poļu valodā.

Vērienīgā projekta aktīva atbalstītāja un virzītāja bija Romas katoļu Baznīcas Rīgas Metropolijas kūrija un personīgi Rīgas arhibīskaps - metropolīts Zbigņevs Stankevičs, kurš ieinteresēti piedalījās vairākos projekta pasākumos. Projekta finansētājs: LR Kultūras ministrija, LR Ārlietu ministrija.    

 

Henrihs Soms

Henrihs.soms@du.lv




Atpakaļ