Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

16-02-2015

eTwinning kursi jaunajiem pedagogiem


Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde 5.,6. un 12.februārī organizēja 12 stundu kursus jaunajiem pedagogiem. Trīs pēcpusdienas 25 pedagogi no Daugavpils pilsētas, Ilūkstes un Daugavpils novadiem aktīvi apguva eTwinning projektu vadību un rīkus starptautiskajos izglītības projektos. Kursi pedagogiem bija bez maksas, jo tos finansēja Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra, kas Latvijā pārrauga eTwinning – Eiropas skolu kopienas sadarbības tīklu. Kursu dalībnieki – jaunie pedagogi, kas izglītības jomā strādā salīdzinoši nesen, uz šiem kursiem nenokļuva nejauši. Š.g. janvārī Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldē notika seminārs jaunajiem pedagogiem, kurā tika runāts par projektiem kopumā, kā arī tika uzklausītas pedagogu vēlmes. Jaunie pedagogi varēja izvēlēties pieteikties apmācībām par eTwinning platformu un bija jāizpilda neliels „mājasdarbs” – reģistrācija šajā starptautiskajā programmā. Jāpiebilst, ka daudziem skolotājiem eTwinning jau bija pazīstams, taču pietrūka drosmes un zināšanu uzsākt projektu. Trīs dienu kursos, kurus vadīja pieredzējusī eTwinning vēstniece, Daugavpils Saskaņas pamatskolas matemātikas skolotāja Aļesja Šapkova, pedagoģe dalījās savās zināšanās un pieredzē, kā jebkuram skolotājam mainīt savu dzīvi, darbojoties eTwinning. Kolēģis, kas stāsta vienkārši un pārliecinoši, ar pieredzi, ko guvis paša darbā, noteikti ir labākais padomdevējs. A.Šapkova ir vairākkārt guvusi starptautisku atzinību dažādu projektu jomā, 2014.g. nogalē apmeklējusi eTwinning gada konferenci Romā, Itālijā. Tā A.Šapkovai bija dāvana par veiksmīgāko 2013./2014. g. projektu, kas saņēma Nacionālo balvu. Daudziem pedagogiem var šķist pievilcīga ideja, ka eTwinning iespējams veidot arī nacionāla mēroga projektus starp dažādām Latvijas iestādēm, kā arī par darba valodām var izmantot ne tikai angļu, bet arī citas Eiropā populāras valodas, tostarp arī krievu. Uzmanības vērts ir arī fakts, ka eTwinning „ģeogrāfija” arvien paplašinās – kopš 2013.g. ir iespējams sadarboties arī ar skolotājiem no Armēnijas, Azerbaidžānas, Gruzijas, Moldovas, Ukrainas un Tunisijas.

Nodarbību laikā pedagogi apguva iemaņas projekta sagatavošanā (ideja, partneri, organizācija, kvalitātes izvērtēšana), uzzināja, kādus informāciju un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) rīkus izmantot. Pasniedzēja atklāja daudzus profesionālus noslēpumus: kā identificēt perspektīvu projekta partneri, kādas grūtības var rasties projekta administrēšanā un kā tās novērst. Interesanti bija pasniedzējas piemēru demonstrējumi pašas veidotās filmās par eTwinning projektiem savā darbā: matemātikas apguve ar angļu valodas apgūšananu, skolotāja sadarbību ar skolēniem, apgūstot dažādus IKT rīkus.

Kursu noslēgumā dalībnieki saņēma apliecības un apstiprināja vēlmi darboties, uzsākt savu pirmo projektu kopā ar audzēkņiem. Svarīgākā atziņa, ko izteica dalībnieki: jebkurš ikdienas darbiņš būtībā ir neliels projekts, kuru „ietērpjot” noteiktā noformējumā, var pārvērst aizraujošā un atraktīvā piedzīvojumā. Un, ja vēl ar to var padarīt interesantāku savu un audzēkņu ikdienu, saņemt atzinību, gūt starptautisku sadarbības pieredzi, jāuzsāk savs eTwinning projekts!

 

Uzziņai:

eTwinning mērķis ir veicināt izglītības iestāžu sadarbību, izmantojot informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT). eTwinning ir Eiropas Savienības izglītības, apmācības, jaunatnes un sporta programmas Erasmus+ aktivitāte (daļa no KA2), kura tiek īstenota, izmantojot projektu kā metodi mācību un audzināšanas procesā un veicinot skolotāju tālākizglītību IKT un valodu jomā.

 eTwinning piedāvā drošu bezmaksas sadarbības platformu www.etwinning.net, kurā 35 Eiropas valstu (skolas no Eiropas Savienības, Norvēģijas, Islandes un Turcijas, Albānijas, Serbijas, Bosnijas un Hercegovinas, kā arī no Bijušās Dienvidslāvijas republikas Maķedonijas). Izglītības darbinieki var darboties šajā drošajā interneta vidē veidojot projektus, interešu grupas, piedalīties vebināros un tiešsaistes kursos.

Iesaistīties var jebkura veida un līmeņa izglītības iestādes, kuras nodrošina izglītību bērniem un jauniešiem vecumā no 3 līdz 19 gadiem. Projektu īsteno jebkura mācību priekšmeta skolotāji, direktori, bibliotekāri un citi skolas darbinieki.

eTwinning var gūt starptautisku pieredzi un domu apmaiņu ar pedagogiem dažādās valstīs, popularizēt savu un skolas pieredzi, iegūt starpkultūru zināšanas,  pieteikties dalībai starptautiskos semināros un izvirzīt savu projektu dažādām balvām, atrast sadarbības partnerus citiem projektiem.

Vairāk lasīt: http://www.etwinning.lv/content/kas-ir-etwinning

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes

eksperte projektu jautājumos

Evelīna Balode

t.65425102




Atpakaļ