Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

11-02-2015

Sveču nedēļa sniedza iedvesmu un gaismu


Cik skaista diena, tik skaista svece, kam laba sirds, tam laba svece. Februāris pēc senām latviešu tautas tradīcijām tiek dēvēts par sveču mēnesi. Tas ir laiks, kad ziemas aukstajos un tumšajos vakaros dvēsele īpaši alkst pēc gaismas un miera.

Šajā mācību gadā Daugavpils pilsētas 3.pirmsskolas izglītības iestādes pedagoģiskais kolektīvs īpašu uzmanību pievērš latviešu un krievu tautas tradīcijām, un Sveču nedēļas pasākumi  kļuva par ļoti izzinošiem un interesantiem notikumiem bērnudārza dzīvē. Visu nedēļu pedagogi iepazīstināja bērnus ar Sveču dienas tradīcijām, ticējumiem un laika pareģošanu. Bērni ar interesi uzzināja par svētku vēsturi un sveces lomu cilvēka dzīvē, bet visinteresantākais viņus gaidīja tieši 2.februārī – Sveču dienā.

Šajā dienā iestādes zālē savu darbu sāka ļoti neparasta izstāde „Sveču pasaulē”, kuras eksponātus mēs savācām kopā ar bērnu vecākiem un skolotājām. Zālē skanēja klusa meditatīva mūzika, un katrs izstādes apmeklētājs nokļuva pasakainā un burvīgā pasaulē, kurā valda sveces.

Izstāde katru pārsteidza ar eksponātu krāsu, formu un materiālu dažādību. Daudzas sveces satur aromātiskās piedevas, kas piepildīja zāli ar brīnišķīgu smaržu. Izstādē varēja apskatīties sveces –dzīvniekus, eglītes, sirsniņas – un dažādu citu formu sveces un svecītes. Izstādes apmeklētāji varēja iepazīties arī ar skaistiem dzejoļiem par šo trauslo un gaišo radījumu – sveci.

Pēc ekspozīcijas apskates bērnus gaidīja interesanta videofilma par bišu vaska sveču izgatavošanas procesu. Visi skatītāji biji ļoti izbrīnīti par sveču veidošanas procesa noslēpumiem.

Guvuši iedvesmu, visu nedēļu bērni ar prieku konstruēja, veidoja un zīmēja savas sveces. Rezultātā iestādes foajē izrotāja bērnu radošo darbu izstāde „Mana svece”, kuru ļoti augstu novērtēja gan bērni, gan iestādes darbinieki un vecāki.

Sveču nedēļa jau beigusies, bet gaiša un silta atmosfēra paliek atmiņā uz ilgu laiku. Gaidīsim nākamo Sveču dienu, kura noteikti uzdāvinās bērniem un pieaugušajiem jaunus iespaidus un aktivitātes!

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas

3.pirmsskolas izglītības iestādes

vadītājas vietniece

M.Pavlova




Atpakaļ