Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

19-01-2015

Par norovīrusu infekciju


Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldē 14.janvārī notika tikšanās ar Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) speciālistiem, Daugavpils 15.vidusskolas administrāciju un ēdināšanas pakalpojumu sniedzējas, firmas SIA „Energo Help” pārstāvjiem, lai analizētu skolā laika periodā no 12.12.2014. līdz 19.12.2014. notikušo norovīrusu infekcijas un akūtas zarnu infekcijas simptomātikas gadījumu iemeslus.

            Daugavpils 15.vidusskolas direktors A.Gržibovskis informēja klātesošos speciālistus, ka infekcijas uzliesmojuma gadījumā skolas administrācija rīkojās, pamatojoties uz 05.01.1999. MK noteikumu NR.7 „Infekcijas slimību reģistrācijas kārtība” un saskaņā ar 03.12.2012. Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes rīkojumu Nr.390-r „Par informācijas sniegšanu”. Attiecīgajā gadījumā skolas rīcība bija operatīva un normatīvajiem aktiem atbilstoša.

Firmas SIA „Energo Help”  pārstāvji pastāstīja par ēdināšanas uzņēmuma darba organizāciju un atbildēja uz PVD speciālistu jautājumiem. PVD Dienvidlatgales pārvaldes inspektore  A.Voroņina iepazīstināja klātesošos speciālistus ar firmas SIA „Energo Help” darbības pārbaudes rezultātiem un sniedza rekomendācijas par ēdināšanas procesa organizāciju izglītības iestādēs. PVD Dienvidlatgales pārvaldes vadītājs A.Lazdāns informēja, ka, pamatojoties uz SPKC 2015.gada 8.janvāra vēstuli Nr.3-2/79 „Par laboratoriskās izmeklēšanas rezultātiem”, norovīruss ēdnīcas darbiniekiem netika konstatēts. Iespējamais infekcijas avots Daugavpils 15.vidusskolā, visdrīzāk, bijis kāds skolā ieradies saslimis bērns, jo norovīrusu infekcija izplatās tieša kontakta ceļā no personas uz personu vai ar inficētu koplietošanas priekšmetu starpniecību. Slimības simptomi – slikta dūša, vemšana, caureja, sāpes vēderā, kā arī galvassāpes un neliela ķermeņa temperatūras paaugstināšanās – parasti parādās 12 – 48 stundu laikā pēc inficēšanās un slimība parasti ilgst 1 – 2 diennaktis.

Š.g. 23.janvārī notiks Daugavpils pilsētas vispārizglītojošo skolu un Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas „Saules skola” direktoru sanāksme, uz kuru uzaicinātie PVD speciālisti atkārtoti aktualizēs skolu preventīvo rīcību vīrusu infekciju gadījumos u.tml. Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde un izglītības iestādes stingri kontrolē skolēnu ēdināšanas procesu, savukārt vecākus aicina rūpēties par to, lai bērni ar jebkādas saslimšanas pazīmēm neapmeklētu skolu, bet tiktu aizvesti pie ārsta.

 

Vairāk par norovīrusu infekciju: http://www.izglitiba.daugavpils.lv/Media/Default/file/=2012/Veseliba/131127_Norovirusu_inf_Informacija_Vecakiem.pdf

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes

Veselības veicināšanas koordinētājs

Ruslans Bespjatijs

t.65425018




Atpakaļ