Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

29-12-2014

Daugavpils Universitāte saņēmusi rūpnieciskās lāzerapstrādes robota kompleksu


Daugavpils Universitāte 2014.gada nogalē ir saņēmusi jaunu, mūsdienu tehnoloģijām atbilstošu aprīkojumu – rūpnieciskās lāzerapstrādes robotu KUKA KR30HA ar visu tam nepieciešamo papildus aprīkojumu un programmnodrošinājumu.

Jaunais lāzerapstrādes komplekss sevī ietver lielas jaudas (1 KW) lāzeru, vairāku veidu lāzerapstrādes galvas - metālu griešanai, metināšanai un pulveru uzkausēšanai, šo galvu vadības robotu un atbilstošu drošības aprīkojumu. Tā kā šī kompleksa darbības nodrošināšanai ir nepieciešamas speciālas telpas, jaunais robotu komplekss uzstādīts nesen atklātajā Dzīvības zinātņu un tehnoloģiju korpusā, kurā, jau to būvējot, tika paredzēta telpa šī aprīkojuma uzstādīšanai.

Iekārta ļaus veikt pētījumus rūpnieciskās lāzerapstrādes jomā - tādā veidā ļaujot ne tikai Daugavpils Universitātes studentiem, bet arī vietējiem metālapstrādes uzņēmējiem iepazīties ar šāda veida tehnoloģiju, atstrādāt nepieciešamos tehnoloģiskos paņēmienus konkrētiem metālapstrādes procesiem, veikt pētījumus dažādu detaļu virsmu stiprināšanas un atjaunošanas tehnoloģiju jomā, arī 3D prototipēšanu no metāla. Pašlaik Daugavpils Universitāte ir vienīgā vieta Latvijā, kur būs iespējams strādāt ar šo aprīkojumu un apgūt šāda veida tehnoloģijas.

Kā norāda Daugavpils Universitātes Zinātņu daļas vadītājs, profesors Edmunds Tamanis: „Mūsdienās lāzers vairs nav tikai diskotēku un lāzeršovu sastāvdaļa - tas ir kļuvis par ļoti nopietnu instrumentu. Ja medicīnas kabinetā lāzeriekārtas jau ir ierasta lieta, tad rūpnieciskā lāzerapstrāde Latvijā vēl tikai attīstās. Mēs varam lepoties ar to, ka tagad arī Daugavpils Universitātē būs iespēja strādāt ar tik jaudīgu un mūsdienīgu aprīkojumu.”

Jaunais lāzerapstrādes robota komplekss, kura vērtība ir vairāk nekā 560 tūkstoši EUR, tika iegādāts  ERAF projekta "Daugavpils Universitātes studiju programmu kvalitātes uzlabošana un vides pieejamības nodrošināšana" ietvaros. Projekta kopējās izmaksas ir EUR 23,78 miljoni, no tiem ERAF finansējums – EUR 20,22 miljoni, valsts budžeta finansējums – EUR 1,7 miljoni un DU līdzfinansējums – EUR 1,86 miljoni.

 

Informāciju sagatavoja:

Harijs Vucins, „13.STĀVS” SIA

e-pasts: harijs@13stavs.lv




Atpakaļ