Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

18-12-2014

Euroscola projekta pieteikums – „Jauniešu mobilitāte ES”


J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas 24 jauniešu komanda š.g. decembrī strādāja, lai sagatavotu pieteikumu Eiropas parlamenta Informācijas biroja konkursam „Euroscola”. 

2014.gadā skolā ir nodibināts Eiropas klubiņš „12 stars”. Tas darbojas kā nevalstiskās organizācijas - klubs „Māja” jaunatne vienotai Eiropai struktūrvienība. Mūsu skolas jauniešiem ir interesanti uzzināt par iespējām, ko sniedz Eiropas Savienība, jo īpaši – skolu jauniešiem. Izrādās, ka arī jaunieši var iesaistīties dažādās aktivitātēs, projektos un iniciatīvās. Tieši tādēļ mums ir šis klubiņš aktīvajiem jauniešiem un mēs sadarbojamies Latvijas Eiropas klubu tīklā: piedalāmies vasaras nometnēs, apmeklējām „Ādažu konferenci par Latvijas prezidentūru ES Padomē”.

Skolā rudenī arī viesojās EDSO Augstā komisāre mazākumtautību jautājumos Astrīda Tūrsa (Astrid Thors), kas tikās ar jauniešiem, aprunājās par mums aktuālajiem jautājumiem. Tieši tobrīd mums radās ideja: „Ja pie mums brauc ciemiņi no Eiropas institūcijām, tad varbūt arī mēs varam apciemot Eiropas Parlamentu Briselē vai Strasbūrā?”  Mūsu skolas ģeogrāfijas un vēstures skolotāja G.Blaževiča mums ieteica „Euroscola” konkursu un kopā ar poļu valodas skolotāju A.Jermoloviču palīdzēja sagatavot šo pieteikumu. Skolas  10. un 11.klases jaunieši vienojās, ka mums aktuāla ir tēma par ceļošanu ES (studiju, tūrisma, darba dēļ). Šim aktīvajam skolēnu, studentu un darbaspēka pārvietošanās procesam ir speciāls termins – „mobilitāte”. Mobilitāte ES ietvaros ir atbalstāms un pašsaprotams process! Mēs taču katrs pazīstam kādu, kas ir ceļojis, aizbraucis studēt vai strādāt uz citu valsti, arī paši esam viesojušies kaimiņvalstīs – Lietuvā, Igaunijā, Polijā. Mūsu skolā strādā skolotāji no Polijas, arī A.Jermoloviča jau otrreiz atgriezusies Daugavpilī no savas dzimtenes Polijas. „Jauniešu mobilitāte ES” – mūsu pieteikuma ideja, ko pētījām un diskutējām, kopīgi veidojot plakātu un video https://www.youtube.com/watch?v=HEacRMY0H78.  Mēs nonācām pie atziņām, ka jauniešiem ES ietvaros ir iespēja un tiesības ceļot, gūt praksi un pieredzi citās valstīs. Tā ir lieliska iespēja apgūt svešvalodas, sastapt citu valstu vienaudžus. Mobilitāti mācībās un studijās, īstermiņa sadarbības projektos finansē Erasmus+ programma, kas tiks īstenota līdz 2020.gadam. Mobilitātes sniedz starpkultūru saskarsmes pieredzi, rodas draudzība, kas ir miera garants nākotnes Eiropai un izteikts Eiropas Savienības moto: „Vienoti daudzveidībā!” Ir radīti un darbojas dažādi instrumenti, internetvietnes un datu bāzes, kas palīdz uzzināt par iespēju apmeklēt ES valstis. Starptautisko mobilitāšu pieredze ir pielīdzināta visās ES valstīs. Piemēram, jaunieši piedaloties Erasmus+ projektos jaunatnei un viesojoties ārzemēs, saņem „Youthpass” (vienota standarta sertifikātu).  Lai varētu atrast darbu jebkurā no ES dalībvalstīm, ir izstrādāts vienots starptautisks CV – „Europass”. Latvijā, līdzīgi kā Eiropas vecajās valstīs, kļūst populārs brīvprātīgais darbs. Eiropas brīvprātīgā darba ietvaros jaunieši (vecumā līdz 30 gadiem) var gūt starptautiska darba pieredzi un apgūt svešvalodas. Jauniešiem jāinteresējas par iespējām, jāsāk ar atbalstu skolā, pašvaldībā, jādarbojas nevalstiskās organizācijās. Arī „Eursocola” projekts varētu kļūt par  sākumu – iespēju vidusskolēniem apmeklēt Eiropas Parlamentu, izprast tā darbu, satikt vienaudžus. Mūsu veidoto video tomēr caurstrāvo doma, ka, lai cik interesanti ir ceļot un gūt ārvalstu pieredzi, vienmēr vispatīkamāk ir atgriezties mājās, sajust ģimenes atbalstu. Tas ir mūsu skolas jauniešu viedoklis.

Gaidīsim izvērtējumu „Euroscola” pieteikumam un turēsim īkšķus par mūsu komandu!




Atpakaļ