Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

01-12-2014

Latviskā dzīvesziņa veselīgam dzīvesveidam


25.novembrī Daugavpils pilsētas 24. pirmsskolas izglītības iestādē „Rūķītis” seminārā „Ģimeņu veselības izpratības veicināšana caur latviešu tautas dzīvesziņu” tikās Daugavpils pilsētas pirmsskolas izglītības iestāžu vadītāju vietnieces. Semināra dalībniecēm tika piedāvāts iepazīties ar „Rūķīša” pieredzi ģimeņu aktīva un veselīga dzīvesveida sekmēšanā meklējot padomu senču pūralādē atstātajā mantojumā-dzīvošanas pamattikumos, ļaužtikumos un galvenajā dievtikumā. Latviešu tautas folklorā, rakstu zīmēs ir atrodams veselīga dzīvesveida kods, kur kopā vienojas gars, miesa un dvēsele. Arī pierakstītie laika vērojumi, liek domāt, ka mūsu senči labi izprata dabas likumsakarības un izmantoja tās zināšanu nodošanā par veselīgu dzīvesveidu nākamajām paaudzēm.  Viesiem bija iespēja ielūkoties vienā no svarīgākajiem tautas rituāliem- maizītes godināšanu, kā arī nogaršot veselīgu cienastu- rudzu maizi, medu, sviestu, žāvētus augļus un sukādes, baudīt zāļu tēju un ābolu sulu.

Lai saglabātu veselību, pārticību mājās, mūsu senči izmantoja latvju rakstu zīmes                                            iespēja pagatavot savu veiksmes, spēka un aizsardzības amuletu uzzīmējot pašas izvēlētu latviešu rakstu zīmi uz māla medaljona.

Refleksijā pārliecinājāmies, ka seminārā apkopotā mūsu darba pieredze sniegs iespēju visām pirmsskolas iestādēm pilnveidot pedagoģisko procesu  šajā jomā. 26.novembrī mums bija iespēja savu pieredzi popularizēt LU zinātniski praktiskajā konferencē „Veselības izglītība pirmsskolā un skolā”, kuras mērķauditorija bija skolu direktoru vietnieki mācību un audzināšanas darbā, pirmsskolas izglītības iestāžu metodiķi, izglītības pārvalžu darbinieki, pirmsskolas un skolas skolotāji.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas 
24.pirmsskolas izglītības iestādes

vadītāja G.Fedorkiva,
vadītājas vietniece 
I. Kapteine

t.65428823




Atpakaļ