Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

06-11-2014

Latviešu valodas aģentūras atbalsta informatīvie semināri latviešu valodas skolotājiem


Š.g. 3.novembrī sadarbībā ar Latviešu valodas aģentūru (LVA) Daugavpilī vienlaicīgi notika trīs semināri latviešu valodas skolotājiem: „Mācību materiāli latviešu valodas apguvei pirmskolā”, „Mācību materiāli latviešu valodas apguvei sākumskolā”, „Latviešu valodas apguve pamatskolā mazākumtautību izglītības programmās”. Tie bija jau otrie semināri (pirmie notika 29.10.2013.), kuros bija iespēja ne tikai gūt ieskatu jaunākajā mācību un metodiskajā literatūrā, bet arī rast priekšstatu, kā veiksmīgāk ar šiem materiāliem strādāt. Šī semināra noslēgumā ikviens, kurš bija apmeklējis abus seminārus, saņēma LVA sarūpētas apliecības par pedagogu profesionālo pilnveidi 8 stundu apjomā.  

Semināra „Mācību materiāli latviešu valodas apguvei pirmsskolā" 1.daļā uzmanība tika pievērsta mediju pedagoģijai, kā arī pirmsskolas latviešu valodas skolotājiem/vadītāju vietniekiem tika piedāvāta iespēja kritiski analizēt mediju ietekmi uz bērnu attīstību, meklēt risinājumus tehnoloģiju jēgpilnai pielietošanai izglītības procesā. LVA metodiķe L.Valdmane novadīja aktivitāti, kurā ikviens varēja apmainīties ar iegūto informāciju, nelielās grupās paust savu viedokli. Semināra 2.daļā metodiķe iepazīstināja ar LVA jaunākajiem mācību un metodiskajiem materiāliem, īpaši izvērtējot materiālu pirmsskolai „Klausies un runā!”, parādot praktiskus piemērus un rosinot apgūt animācijas metodi un pielietot to darbā ar bērniem. Semināra dalībnieki paši strādāja ar tekstu un multfilmām, analizēja, vēroja, sprieda, kā reāli izmantot savā mācību darbā pieejamos materiālus.

Sākumskolas posmā semināru „Mācību materiāli latviešu valodas apguvei sākumskolā” vadīja LVA metodiķe Ē.Pičukāne, kura iepazīstināja skolotājus ar LVA mājas lapas sadaļas „Māci un mācies” daudzfunkcionalitāti gan mācību stundās, gan darbā ārpus stundām (individuālajās nodarbībās, kā arī darbojoties mājās ar vecākiem), apgūstot latviešu valodu. Skolotājiem tika dota iespēja iepazīties ar jauno mācību līdzekli 2.klašu skolēniem „Latviešu valoda mazākumtautību skolā”, ar tā izmantošanas daudzveidīgajām iespējām. Lektore iedrošināja skolotājus diferencēt mācību līdzekļos ievietotos uzdevumus, jo skolēniem ir gan dažāds darba temps, gan valodas apguves līmenis.

LVA galvenā speciāliste metodiķe V.Vaivode semināra „Latviešu valodas apguve pamatskolā mazākumtautību izglītības programmās” 1.daļā raksturoja LVA darbības prioritātes 2014. un 2015.gadam, uzsverot galveno – atbalstu skolotājiem: atbalsts pirmsskolai un sākumskolai – latviskās vides veidošana un latviešu valodas apguve; atbalsts latviešu valodas pieejamības veicināšanai – elektroniskie mācību un metodiskie materiāli u.c. Skolotājas darbojās arī praktiski ar pasaku krājumu „Zīmuļa stāsti”, jo tikai tā var labāk iepazīt kādu materiālu. Semināra 2.daļā lielāka uzmanība tika veltīta mācību komplektam latviešu valodas apguvē mazākumtautību skolās (1.-9.klasei). Šie jaunie mācību komplekti ir orientēti uz komunikatīvo un arī funkcionālo pieeju, ir saikne ar reālo dzīvi (teksti, situācijas, uzdevumi) un citiem mācību priekšmetiem. Ieskatījāmies arī elektroniskajos materiālos, kas pārsteidza gan ar savu daudzveidību, gan ar iespējām tos izmantot gan mācību stundās, gan plānojot un gatavojoties nodarbībām, gan arī pašmācībai, jo www.valoda.lv sadaļā „Māci un mācies” ir ievietoti elektroniskie mācību materiāli, materiāli interaktīvajai tāfelei, digitalizētie materiāli un pašmācības diski, ar kuru palīdzību ikvienam bērnam var veiksmīgi attīstīt visas valodas prasmes.

Paldies par viesmīlību un atbalstu semināru organizēšanā Daugavpils Vienības pamatskolas un Daugavpils pilsētas 24.pirmsskolas izglītības iestādes vadībai!

 

 

Informāciju apkopoja:

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes

Izglītības satura nodaļas

izglītības metodiķe latviešu valodas jautājumos

Ilona Bohāne

t.65432102




Atpakaļ