Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

05-11-2014

Kolāžu konkurss „Lāčplēša diena – liecība par pašaizliedzību un drosmi”


Oktobrī Daugavpils vispārizglītojošo skolu 5.-9.klašu skolēniem bija iespēja piedalīties kolāžu konkursā „Lāčplēša diena – liecība par pašaizliedzību un drosmi”. Šogad aprit 95 gadi kopš Rietumu brīvprātīgo armijas jeb Bermonta – Avalova armijas sakāves Pārdaugavā, tāpēc likās sevišķi derīgi painteresēties, ko skolēni domā par šiem senajiem  notikumiem, kas viņus uzrunā vairāk – pagātne vai tagadne. Konkursu organizēja Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde (DPIP) sadarbībā ar sociālo zinību, vēstures un vizuālās mākslas skolotāju MA. Galvenā balva par kolāžu veidošanu ir mācību ekskursija uz Rīgu 7.novembrī, lai Kara muzeja speciālistu vadībā skolēniem būtu iespēja izspēlēt Bermontiādes notikumus, iejusties tā laika reālijās, kā arī izpētīt dažādos Lāčplēša kara ordeņus un muzeja ekspozīciju.

Konkursā piedalījās 11 skolas. Iesniegtos darbus vērtēja Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja Mākslas nodaļas vadītāja Larisa Kaimiņa, DPIP Izglītības satura nodaļas vadītāja Ināra Sprindžuka, DPIP metodiķes Regīna Bogdanova un Signita Gabrāne un sabiedrisko attiecību speciāliste Anita Pleša.

Visvairāk kolāžu iesniedza 9. un 6.klašu skolēni, kuri šajā laikā apgūst brīvības cīņas Latvijas vēstures kursā, taču priecēja arī 5.klases skolēnu sniegums. Centra vidusskolas 5.klases skolēns Deniss Ivbulis izveidoja darbu, kurā uz Latvijas kartes fona izvietoja slavenākās brīvības cīnītāju piemiņas vietas, Lāčplēša kara ordeni, Latvijas valsts simbolus un sarkanbaltsarkano lentīti, tādējādi sasaistot 20.gadsimta sākuma notikumus un mūsdienas. 12.vidusskolas skolēni Jeļena Ņikiforova un Vilnis Kokins savas kolāžas centrā novietoja Latvijas karti un Brīvības pieminekli, kurus no vienas puses sargā teiksmainais Lāčplēsis, bet no otras – mūsdienu LR armijas karavīrs. 3.vidusskolas 6.klases skolnieces Daces Milevičas kolāžā dominē spilgti sarkanā krāsa un daudzi Lāčplēši, meitene raksta, ka tas ir apzināti, jo izlijis daudz asiņu, un katrs cīnītājs bija kā Lāčplēsis.

Konkursa žūriju priecēja simboliskie darbi, piemēram, J. Raiņa Daugavpils 6.vidusskolas skolniece Jūlija Sokolova kolāžas fonā attēloja sarkanbaltsarkano karogu, virs kura deg daudzas svecītes, bet cilvēka drosmīgās rokas tur Lāčplēša kara ordeni. Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja skolnieces Sofijas Loiko kolāža sastāv no simboliskas pašas zīmētas kinolentes, kurā 1.kadrs ir Lāčplēsis, 2. – brīvības cīņas, 3.kadrs – vectēvs rāda mazdēlam Lāčplēša kara ordeni, bet 4.kadrs – lāpu gājiens mūsdienās. Saskaņas pamatskolas skolniece Inese Raciņa savas kolāžas fonā novietoja latviešu strēlnieku dziesmas, tādējādi uzsverot tautas garīgo spēku un pozitīvo attieksmi pret dzīvi, kas 1919.gadā nebija mazsvarīga. 13.vidusskolas skolniece Olga Pankova darbā attēloja sievietes, kuras bija aktīvas karotājas un saņēma Lāčplēša kara ordeni, bet 15.vidusskolas skolēns attēloja žēlsirdīgās māsas, jo bez viņām ievainoto iespējas izdzīvot būtu niecīgas.

Neizpalika arī kolāžas, kas parāda, skolēnuprāt, slavenākos brīvības cīņu varoņus, piemēram, J.Pilsudska valsts poļu ģimnāzijas skolēni savās kolāžās demonstrēja brīvības cīņas Latgalē, uzsverot poļu armijas un ģenerāļa J.Pilsudska nopelnus, Daugavpils Valsts ģimnāzijas skolniece Marta Rjabčenko uzsvēra Kārļa Ulmaņa lomu Latvijas tapšanā, daudzos darbos bija arī tā laika armijas virsnieki, piemēram, 16.vidusskolas skolnieces darbā attēlots Oskars Kalpaks un Jānis Balodis.

Konkursa žūrijai mazāk pievilcīgas šķita kolāžas, kurās skolēni bija uzsvēruši tieši bermontiādes notikumus, jo darbos pārsvarā bija redzamas tā laika fotogrāfiju kopijas, dominēja melnā un pelēkā krāsa, kas vairāk liecina par pārdzīvotajām sāpēm un zaudējumiem, bet mazāk – par vienkāršo cilvēku drosmi un pašaizliedzību, izvēloties savas valsts nākotni.

Kolāžu izvērtēšanas rezultātā tika izvēlēti 26 skolēni, kuri dosies ekskursijā, kā arī visi skolēni saņems diplomus un pateicības rakstus. Īpašu paldies žūrija saka skolotājiem, kuri konsultēja un palīdzēja realizēt audzēkņu idejas. Labākās kolāžas 2 nedēļas tiks izstādītas  DPIP 1.stāva gaitenī, pārējās greznos skolu gaiteņus.

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes

izglītības metodiķe

Signita Gabrāne

t.65407438




Atpakaļ