Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

30-09-2014

Eiropas valodu diena 2014 Daugavpilī „Kopā valodu daudzveidībā”


Katru gadu 26.septembrī Eiropas Savienības dalībvalstīs atzīmē Eiropas Valodu dienu, kad tiek pievērsta īpaša uzmanība Eiropas valodām, valodu daudzveidībai un to apguvei. Arī Daugavpils ir iesaistījusies Eiropas Valodu dienas pasākumos. Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes izglītības metodiķi jau devīto gadu Daugavpils pilsētas izglītības iestāžu skolēnus un skolotājus aicina pievērst uzmanību valodu bagātībai, piedāvājot dažādus radošos konkursus. Lai piedalītos konkursos, gan skolēniem, gan pedagogiem bija jāizvēlas valoda un autors, ar kura dzīvi vai daiļradi būs saistīts savs radošais darbs. Katrā valodā bija piedāvāti autori, kuriem šajā gadā bija vai 2015.gada sākumā būs jubileja. Latviešu valodā tā bija Aspazija (latviešu dramaturģe un dzejniece; 150 gadu jubileja), krievu valodā – Aleksandrs Puškins (krievu dzejnieks; 215 gadu jubileja), angļu valodā – Oskars Vailds (angļu dzejnieks, rakstnieks; 160 gadu jubileja), poļu valodā – Julians Tuvims (poļu dzejnieks un prozaiķis; 120 gadu jubileja), franču valodā – Aleksandrs Dimā (tēvs) (franču rakstnieks; 145 gadu jubileja), vācu valodā – brāļi Grimmi (vācu lingvisti un vācu kultūras pētnieki; 230 gadu jubileja).

Ikvienai valodai ir savs skanējums, sava valodas krāsa, kas savijas viena lielā kamolā, ja šīs valodas lietojam. To, ka mēs šīs valodas lietojam, to, ka mūs interesē literatūra, pierādīja šī gada valodu dienu konkursi. Valodas dienu konkursos bija iesaistījušies skolēni un skolotāji no 17 pilsētas skolām. Gan zīmējumu konkursa 1.–4.klašu skolēniem „Mans iztēlotais varonis...” (bija iesniegti 86 zīmējumi), gan pārdomu konkursa 5.–8.klašu skolēniem „Mans varonis” (iesniegti 35 darbi) darbi tika veltīti dažādu tautu autoru daiļdarbiem, turpretī īsfilmu konkursā 9.–12.klašu skolēniem „Mans autors...” filmas bija veidotas par Aspazijas, A.Puškina, O.Vailda, J.Tuvima, A.Dimā dzīvi un daiļradi (iesniegta 21 īsfilma). Valodu skolotāji metodisko izstrādņu konkursā iesniedza 14 metodiskās izstrādnes par Aspazijas, A.Puškina, O.Vailda un brāļu Grimmu dzīvi un daiļradi. Visi konkursu darbi ir apkopoti atsevišķos krājumos, kurus saņēma katra dalībskola. Četras Daugavpils pilsētas skolas – Daugavpils Vienības pamatskola, J.Raiņa Daugavpils 6.vidusskola, Daugavpils 17.vidusskola un Daugavpils 9.vidusskola – saņēma visus 4 krājumus:.

25.septembrī Daugavpils 16.vidusskolā notika Eiropas valodu dienas noslēguma pasākums un konkursu laureātu apbalvošana. Pirms pasākuma bija iespēja apskatīt 1.–4.klašu skolēnu zīmējuma konkursa darbu izstādi „Mans iztēlotais varonis...” un vairāku Daugavpils pilsētas skolu bibliotekāru (A.Ļeonovas (Daugavpils 16.vidusskola), I.Vaikules (Daugavpils 12.vidusskola), L.Babules (J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzija)) un Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes bibliogrāfes J.Stankevičas sarūpēto grāmatu izstādi. Noslēguma pasākumā konkursu laureāti saņēma Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes diplomus un atzinības rakstus un simboliskas dāvanas, bet vislielākais emocionālais pārsteigums bija Daugavpils 16.vidusskolas skolēnu V.Šekspīra daiļrades iestudējums „Būt vai nebūt Šekspīram”.

Vēlamies pateikties gan skolām par atsaucību un piedalīšanos Eiropas valodu dienas 2014 Daugavpilī „Kopā valodu daudzveidībā” konkursos, par burvīgo izrādi Daugavpils 16.vidusskolas 12.klases skolēniem un skolotājām I.Suhanei, A.Anufrijevai, L.Grakovai, bibliotekārēm par sarūpēto grāmatu izstādi, kā arī par atsaucību un sirsnīgo uzņemšanu Daugavpils 16.vidusskolas kolektīvam!

 

„Valoda – dārgums, neatņemams,

gadu simteņiem krāts un audzēts ozoldārzs,

milzīgs un sens koks, caur gadu tūkstošiem stīdzis,

top aizvien zaļāks mums uzticētais šifrs –

ja atminēsim vārdu būtību, uzzināsim dzīves jēgu.”

/A.Bels/

 

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes

Izglītības satura nodaļas

izglītības metodiķe latviešu valodas jautājumos

Ilona Bohāne

t.65432102




Atpakaļ