Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

30-09-2014

Daugavpils Centra vidusskolas skolēni sakopj savvaļas orhideju augšanas vietas


26.septembrī pēc Olimpiskās dienas startiem, entuziasma un enerģijas pārpilni, Daugavpils Centra vidusskolas  4.a un 8.a klases skolēni devās ekoloģiskajā pārgājienā uz Stropu mežu. Daudzi skolēni jau agrāk bija novērojuši, ka daži meža iecirkņi ir ļoti piesārņoti. Stropu mežs ir Daugavpils iedzīvotāju iecienītākā atpūtas vieta, turklāt tajā aug arī reti un aizsargājami augi.

Pagājušajā gadā Centra vidusskolas bioloģijas skolotāja Gaļina Uzlova un viņas skolēni atrada orhideju audzes Stropu mežā pavisam netālu no 3.b autobusa pieturas. Konsultējoties ar Daugavpils Unoversitātes Sistemātiskās botānikas laboratorijas vadītāja p.i.Pēteri Evartu-Bunderu, tika noskaidroti šo augu nosaukumi. Pētījumi turpinājās pavasarī un vasarā. Izrādījās, ka augi spēj pārdzīvot ziemu un turpina augt, bet diemžēl tika konstatēts, ka cilvēku nesaudzīgā attieksme pret dabu apdraud orhidejas. Pavisam netālu no orhideju atradnes ir ciems, kura iedzīvotāji laiku pa laikam izmet atkritumus mežā. Arī sēņotāji un atpūtnieki mēdz atstāt atkritumus pēc saviem meža apmeklējumiem. Bija žēl vērot, cik grūti izdzīvot šiem skaistajiem, unikālajiem ziediem, cīnoties par savu eksistenci. Tāpēc 8.a klases skolēni nolēma izmainīt situāciju un iesaistīt savas un 4.a klases skolēnus kopā ar klases audzinātājām Svetlanu Skrupsku un Gaļinu Uzlovu, kā arī bioloģijas skolotāju Tatjanu Baranovsku orhideju glābšanas kampaņā. Tās mērķis bija iztīrīt puskilometru garu ceļa posmu, kas ved orhideju audzes virzienā.

Un tā 26.septembrī, izkāpuši no autobusa, skolēni uzvilka cimdus, paņēma maisus un ar lielu entuziasmu fenomenālā ātrumā savāca atkritumus gar ceļu un mežā, kur aug šīs retās orhidejas. Apsteidzot viens otru, skolēni kā detektīvi meklēja pēdas, kas liecina par neekoloģisku domāšanu un nesaudzīgu attieksmi pret dabu, un savāca tukšās pudeles, iepakojumus, maisus u.c. Kad darbs tika padarīts, skolēni vēlreiz izpētīja un pārliecinājās par orhideju labsajūtu. Skolēni draudzīgi apēda savas pusdienas, kopā paspēlējās un pilnīgi apmierināti devās atpakaļceļā. Braucot ar autobusu uz centru, vecākajiem skolēniem vairs nevajadzēja nomierināt savus mazākos skolas biedrus, jo pēc ekoloģiskā pārgājiena ar hiperaktīvajiem bērniem notika nopietnas izmaiņas ... Viņus bija pārņēmušas pārdomas. Laikam ekoloģiskā izglītošana ir nepieciešama jau kopš bērnības!

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils Centra vidusskolas

bioloģijas skolotāja

Tatjana Baranovska




Atpakaļ