Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

29-07-2014

Daugavpils Universitātē izstrādā jaunas tehnoloģijas akvakultūrā


Īstenojot Eiropas Sociālā fonda (ESF) atbalstīto projektu "Jaunas zinātniskās grupas izveide akvakultūras tehnoloģiju modernizēšanai", Daugavpils Universitātē (DU) zinātnieki izstrādā jaunas tehnoloģijas akvakultūrā, informē projekta vadītāja Alise Griķe.

 

Projekta "Jaunas zinātniskās grupas izveide akvakultūras tehnoloģiju modernizēšanai" gaitā izveidota zinātniskā grupa un tiek veikt pētniecības darbi populāciju ģenētikā, eko-imunoloģijā, etoloģijā, ekotoksikoloģijā, kā arī gatavotas zinātniskās publikācijas.

 

Projekta specifiskais jeb zinātniskais mērķis ir, izstrādājot jaunas tehnoloģijas akvakultūrā, palielināt no zivju audzētavām izlaižamo zivju izdzīvošanas spējas dabiskajās ūdenstilpēs un nodrošināt saimnieciski nozīmīgo zivju populāciju ilgtspējīgu ģenētisko struktūru un vitalitāti. Projekta vispārīgais mērķis ir veicināt papildus cilvēkresursu piesaisti zinātnei DU, veidojot starpdisciplināru zinātnieku grupu akvakultūras tehnoloģiju pētījumiem, piesaistot jaunos zinātniekus un ārvalstu zinātnieku.

 

Aktivitātes „Etoloģija” gaitā aprīlī, maijā un jūnijā pētnieki analizēja zinātniskos datus par izlaižamo zivju mazuļu bojāeju stresa un pret plēsēju adaptāciju trūkuma dēļ. „Plēsēju-upuru etoloģisko attiecību izpēte dos iespēju izprast plēsonības faktora ietekmi uz izlaižamo zivju izdzīvotību. Pamatojoties uz pētījumu rezultātiem varēs izstrādāt gan metodes, kas sekmēs zivju mazuļu spējas reaģēt uz dabiskajā vidē mītošajiem svarīgākajiem plēsējiem un palielinās nozvejas vecumu sasniegušo vērtīgo zivju skaitu, gan arī metodes, lai sertificētu zivju mazuļu sagatavotību dzīvei dabā pēc izlaišanas,” stāsta pētnieks Mihails Pupiņš.

 

Lai sagatavotos praktiskiem eksperimentiem akvakultūrā, pētnieki piedalījās arī seminārā Strasbūras universitātē, kur mācījās izmantot modernus datu logerus,

apstrādāt dzīvnieku ķermeni pirms datu logeru piestiprināšanas, ka arī apguva praktiskas iemaņas datu logeru fiksācijā. Pētnieki praktiski apguva ģenētiskā materiāla vākšanas metodes akvakultūras dzīvniekiem. Papildus pētnieki analizēja arī pasaules pieredzi zivju mazuļu stresa un pret plēsēju adaptāciju trūkuma dēļ bojāejas samazināšanā.

 

Projektu īsteno DU, tā sadarbības partneris - Latvijas Hidroekoloģijas institūts. Zinātnes virzieni, kuros paredzēta projekta īstenošana, ir vietējo resursu (zemes dzīļu, meža, pārtikas un transporta) ilgtspējīga izmantošana – jauni produkti un tehnoloģijas.

 

Projekta kopējais budžets – 420 008,99 eiro, tai skaitā ESF finansējums – 378 553,62 eiro jeb 90,13% no projekta attiecināmajām izmaksām. Projekts noslēgsies 2015.gada 31.augustā.

 

 

Informāciju sagatavoja:
Harijs Vucins, „13.STĀVS” SIA
e-pasts: harijs@13stavs.lv
Papildus informācija:

Alise Griķe, projekta vadītāja

e-pasts: alise.grike@du.lv, tālr. Nr. +371 654 23265




Atpakaļ