Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

04-07-2014

Daugavpilī darbu uzsāks romu mediators


Š.g. 2.jūlijā Daugavpilī, Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldē, notika tikšanās un romu mediatoru apmācības. Šī aktivitāte notika projekta „Integrācijas inkubators romu bērnu un jauniešu atbalstam” (līgums Nr. 2012.EEZ/PP/2/MAC/041/011) ietvaros, jo Daugavpils pašvaldība, Izglītības pārvalde ir projekta īstenotāja, biedrības „Izglītības iniciatīvu centrs” asociētais partneris. Tuvākajās nedēļās Daugavpils pašvaldībā uzsāks darbu  romu mediators, kas būs starpnieks starp pašvaldības un valsts organizācijām un vietējo romu kopienu. Mediatora uzdevums būs romu kopienas un vietējās sabiedrības savstarpējās sadarbības veicināšana. Mediators būs cilvēks, pie kura varēs vērsties vietējo pašvaldības, izglītības iestāžu vai romu kopienas pārstāvji savstarpēju jautājumu vai problēmu risināšanai. Reizēm dažādu aizspriedumu un neinformētības dēļ romiem nav izveidojusies sadarbība ar izglītības iestādēm, Sociālo lietu pārvaldi, Nodarbinātības valsts dienestu, citām pašvaldības vai valsts institūcijām. Romu mediators ar savu piemēru un darbošanos sekmēs to, lai pašvaldībā dzīvojošie romu bērni un jaunieši apzinās izglītības lomu savā dzīvē, uzrunās personiski ģimenes, kurās nav motivācijas stimulēt jauniešus izglītībai. Daugavpils pilsētas pašvaldībā mediatora pienākumus pildīs Ludmila Marcinkeviča.

Mediatoru bieži varēs sastapt šī projekta rezultātā tapušajā Resursu centrā, kas atradīsies J.Raiņa Daugavpils 6.vidusskolas (Komunālā ielā 2) telpās. Resursu centrs top Bērnu un jauniešu centra „Jaunība” mikrorajona kluba „Grīva” telpās. Paralēli kluba darbībai, kur ik dienas satiekas un radoši brīvo laiku pavada dažādu tautību jaunieši, romu kopienas pārstāvji varēs iegriezties, lai satiktos ar mediatoru vai pašvaldības pārstāvi, padzertu tēju. Resursu centrā būs mājīgi iekārtots atpūtas stūrītis, iegādātas attīstošas spēles, grāmatas un sadzīves tehnika. Projekta ietvaros te notiks dažādi pasākumi romu jauniešiem un vecākiem, kopienas pārstāvjiem. Resursu centra atklāšana notiks šī gada rudenī.

Mikrorajona jaunieši, neatkarīgi no tautības, būs laipni gaidīti uz lietderīgu brīvā laika pavadīšanu šajā centrā.

Jāpiebilst, ka darbs ar romu kopienu ir ne tikai pašsaprotams pašvaldības pienākums – to nosaka Eiropas Savienības Padomes 2013.gada 9.decembra ieteikumi par efektīviem romu integrācijas pasākumiem dalībvalstīs.

Projektu finansiāli atbalsta: Islande, Lihtenšteina un Norvēģija.

Projekta asociētie partneri un līdzfinansētāji: Jelgavas pilsētas pašvaldības iestāde „Jelgavas izglītības pārvalde”, Daugavpils pilsētas pašvaldība, Talsu novada pašvaldība un Valmieras pilsētas pašvaldība.

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
eksperte projektu jautājumos
Evelīna Balode
t.65425102
evelina.balode@daugavpils.lv




Atpakaļ