Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

28-05-2014

Daugavpils Centra vidusskolā viesojas ES Mūžizglītības programmas ,,Comenius” projekta dalībnieki


No š.g. 18.maija līdz 23.maijam Daugavpils Centra vidusskola uzņēma viesus no Itālijas, Turcijas un Rumānijas, lai realizētu ES Mūžizglītības programmas ,,Comenius” projekta ,,Explore it in the way before it fades away” 2.posma programmu. Šis projekts tika aizsākts 2013.gada augustā un turpināsies līdz 2015.gada vasarai. Projekta grupā darbojas četru Eiropas valstu skolu skolēni un dabaszinību, kā arī svešvalodu skolotāji. Projekta mērķis – tuvāk iepazīties ar projektā iesaistīto valstu reģionu dabas resursiem, augu valsts īpatnībām, veicināt izpratni par šo valstu un to reģionu ekoloģisko un kultūras vidi. Projekta 1.posms norisinājās 2013.gada novembrī Turcijā. Abos posmos projekta dalībniekiem tika piedāvāta ļoti daudzveidīga un izzinoša programma.

Projekta 2.posma programma sākās ar Latvijas galvaspilsētas Rīgas vēsturisko un mūsdienu arhitektūras, kultūras un mākslas objektu apskati. Turpinājumā projekta dalībnieki devās uz Jūrmalu, kur pabija pie jūras un pastaigājās pa kūrortpilsētu. Viesi jau pirmajās projekta dienās bija sajūsmā par Latviju, tās izcilo arhitektūru, tīro un sakopto vidi, priežu mežiem un spirdzinošo piejūras gaisu. Projekta dalībniekiem bija iespēja iepazīties arī ar Latgales reģionu, īpaši Daugavpili. 20.maijā viesi tika sagaidīti Centra vidusskolā, kur skolas pašpārvalde uzņēmās atbildību par saviem vienaudžiem un izrādīja skolu, bet projektā iesaistītie pedagogi Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldē tikās ar tās vadītāju Marinu Isupovu, kura viesus iepazīstināja ar aktualitātēm Latvijas izglītības sistēmā un nozīmīgākajiem izglītības faktiem Daugavpilī. Pēc šīs tikšanās visiem projekta dalībniekiem tika organizēta pieņemšana pie Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja 1.vietnieka Jāņa Dukšinska, kurš iepazīstināja viesus ar pilsētas vēsturi,  kultūru un nākotnes perspektīvām. Pēc tam projekta dalībnieki devās uz Aglonu, kur apmeklēja Aglonas baziliku un tikās ar baznīcas pārstāvjiem. Skaistā un mierpilnā bazilika, priestera sirsnība tikšanās laikā izraisīja patiesu cieņu un apbrīnu par šo vietu. Pēc bazilikas apskates projekta dalībnieki varēja iepazīties ar latgaliešu nacionālo virtuvi Aglonas Maizes muzejā, kur netrūka arī asprātīgu joku un latgaliešiem raksturīgā humora.

Nākamo dienu projekta dalībnieki pavadīja Daugavpils Universitātes mācību bāzē ,,Ilgas”, kur universitātes zinātnisko darbinieku vadībā iepazinās ar apkārtni, pētīja augus un kukaiņus, izmantojot dažādas modernās tehnoloģijas un speciālu aprīkojumu. Vietējā biotopa izpēte bija aizraujoša un sniedza plašu priekšstatu par reģiona dabas īpatnībām. Pēc daudzām svaigā gaisā un ekoloģiski tīrā vidē pavadītām stundām projekta dalībnieki atgriezās Daugavpilī un varēja iepazīties ar pilsētas dzīvi atbilstoši savām vēlmēm un interesēm. Nākamajā dienā projekta dalībnieki apmeklēja Daugavpils Māla mākslas centru, kur varēja iepazīties ar Latgales keramikas tapšanas procesu, vērot māla kā dabas materiāla pārvēršanos par etnogrāfiskās vai modernās mākslas priekšmetu prasmīga meistara rokās. Projekta dalībnieki apmeklēja arī Daugavpils Marka Rotko mākslas centru, lai iepazītos ar pasaulslavenā Daugavpilī dzimušā mākslinieka darbiem un citiem modernās mākslas objektiem. Pēcpusdiena visi pulcējās Centra vidusskolā, kur notika dalībnieku apspriede par izpildītajām un plānotajām aktivitātēm. Katras valsts pārstāvji prezentēja bukletus par endēmiskajiem (tikai noteiktā reģionā sastopamiem) augiem savās valstīs. Vakarā projekta 2.posmu noslēdza svinīgs sarīkojums, kurā tika izsniegti sertifikāti, kas apliecina dalību šajā projekta posmā. Projekta dalībniekiem un skolēnu vecākiem uzstājās tautas deju ansamblis ,,Laismeņa”, Daugavpils Mūzikas vidusskolas un Centra vidusskolas radošās grupas un solisti.

Šī gada rudenī projekta darbs tiks turpināts Itālijā, bet nākamā gada vasarā – Rumānijā.

Pateicamies visiem projektā iesaistītajiem pedagogiem, skolēniem un viņu vecākiem par ieguldīto darbu un viesmīlību, kā arī Daugavpils pilsētas domei, pilsētas izglītības un kultūras iestādēm, Aglonas bazilikai par atbalstu un sadarbību!

 

Informāciju apkopoja:

Daugavpils Centra vidusskolas

skolotāja

Dace Aizpuriete un

projekta koordinatore

Nataļja Kaļiņina




Atpakaļ